Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák a Modern Art Orchestra közreműködésével lép színpadra

Különleges koncerttel ünnepli a Duna TV lánglelkű költőnk születésének kétszázadik évfordulóját március negyedikén. A Petőfi-bicentenárium alkalmából Ferenczi György kérte fel a magyar zenei élet kiemelkedő alakjait, hogy kedvenc költője, Petői Sándor tiszteletére rendhagyó koncertet adjanak a közmédia nézőinek. Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák a Modern Art Orchestra közreműködésével lép színpadra, koncertjükön a Petőfi-művek eddig még soha nem hallott formában, áthangszerelve hangoznak el. Vendégük lesz Roby Lakatos, Pál István Szalonna és Bandája, Oláh Ibolya és az Antares zenekar.

2023. 03. 01. 7:08
Ferenczi György Petőfi bicentenárium
Ferenczi György Petőfi bicentenárium Fotó: Csöndör Kinga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenczi György évtizedek óta tiszteleg kedvenc költője életműve előtt, és számos szerzeményét zenésítette meg. A Máté Péter-díjas szájharmonika-művész, énekes így nyilatkozott korábban: – Egy magyar zenésznek normál esetben a népzenétől kellene bárhova eljutnia. Én Jimi Hendrix, az AC/DC és a Hobo Blues Band zenéjén nőttem fel. Ma két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix. 

– Kedvenc íróm Jókai, kedvenc költőm Petőfi. Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm – fogalmazott a zenész. 

Ferenczi
Ma két dolog határozza meg Ferenczi György zenéjét: a népzene és Hendrix. Fotó: Lajtos István

 

Ferenczi–Petőfi-album

Ferenczi György az MTVA megrendelésére és finanszírozásában készült A helység kalapácsa című eposzparódia zeneszerzője. A zenekar életében nagyon fontos állomás a Hangzó Helikon sorozatban, 2006-ban megjelent Petőfi-album, amely 2007-ben aranylemez lett. Zenekarával fúziós zenét játszik, melyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove. 

Modern Art Orchestra

A zenekar a Modern Art Orchestrával lép fel ebben a műsorban. A trombitaművész-zeneszerző Fekete-Kovács Kornél által 2005-ben alapított bigband a kortárs jazz égisze alatt született. Céljuk a kezdetektől fogva a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak feszegetése. A tizennyolc tagú formáció olyan zenészeket egyesít, akik előadóként és több esetben zenekarvezetőként, zeneszerzőként is a magyar jazz meghatározó alakjai. A Legendás albumok sorozat keretében a jazztörténet ikonikus lemezeit idézik fel, ami éppen a szólisták játéka révén válik jelenidejűvé. Nagy sikerű, Gramofon- és Artisjus-díjas Bartók-lemezük pedig izgalmas, kortárs hangszereléssel, elektronikával és az eredeti népzenei gyűjtések újragondolásával helyezi a mába a bartóki örökséget. 

A fellépők

Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas népzenész, érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. A Magyar Örökség díjjal kitüntetett zenekara hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái. 

Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért a koncertezés mellett a népzeneoktatásban is nagy szerepet vállalnak.

Néhány évvel ezelőtt megalapították a kárpátaljai népzenei képzést.

Oláh Ibolya énekes, dalszerző autodidaktaként merült el a zenélés és éneklés világában. Ritka mélységű, karcos, de erővel teli hangja generációja egyik legizgalmasabb énekesévé tette. Roby Lakatos hegedűvirtuóz világzenész, a híres cigány hegedűsök egyike, Bihari János egyenesági leszármazottja. Hatévesen a Dankó Pista-emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett fel. Tizenegy éves korában már Járóka Sándor zenekarában játszott. 1984-ben, első zenekarával Belgiumba szerződött. Tizenkét évig játszott Brüsszelben a Les Ateliers de la Grand Ile klubban. Ott alakult ki a klasszikus zene, a cigányzene és a jazz ötvözetéből álló saját stílusa. Tündöklő előadói tehetsége virtuóz technikával párosul. A szaksajtó Paganinihez hasonlítja.

A 2018-ban Budapesten alakult Antares zenekar a rockzenében mozog, egyszer az 1970-es évek hard rockját idézi, máskor progrockos, néha funkosabb-táncosabb irányt vesz, a dalok pedig átlagosan öt-hat percre rúgnak, tehát a műfaj legszebb hagyományait követik. A kortárs trendekkel szembemenő zenekar. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.