A hangjegyek mögé rejtett üzenetek varázsa

A komolyzene harmóniája, együtt zenélés, közösségépítés és boldog pillanatok jellemezték a Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a ZeneVarázslat Mozgalom alapítója által megálmodott, ötnapos fesztivállá alakult nagy sikerű rendezvényt. A VII. ZeneVarázslat nemzetközi négykezes zongoraverseny és zongorafesztiválnak idén Csepel és kulturális intézményei adtak otthont. A szerdai ünnepélyes megnyitón két fantasztikus hangulatú ZeneVarázslat négykezes koncerttel vette kezdetét a program, amelyen Várnagy Andrea lányával, a Zeneakadémián tanuló Farkas Lilivel lépett színpadra.

2023. 04. 27. 6:08
varázs Várnagy Andrea
Fotó: Lettner Krisztina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ZeneVarázslat Mozgalom kiemelt célja a klasszikus zene értékeinek közvetítése a négykezes műfajon keresztül, valamint a kimagasló tehetségek elindítása a zenei pályán. Ezt szolgálja az idén hetedik alkalommal megrendezett zongoraverseny, amely Magyarország egyik legkedveltebb komolyzenei eseményévé vált. Várnagy Andrea elmondta, hogy az eseménysorozatra ebben az évben rekordszámú, 250 versenyző jelentkezett és csaknem háromezer érdeklődő vett részt a programokon. Azt kérték a versenyzőktől, hogy az összművészetiség jegyében a négykezes darabok eljátszása mellett rajzban vagy szépirodalmi műben is fogalmazzák meg, mit is rejt számukra a hangok mögötti világ. 

varázs
 A VII. ZeneVarázslat nemzetközi négykezes zongoraverseny és zongorafesztivál Fotó:  Lettner Krisztina,

 

A ZeneVarázslat Mozgalom rendezvénye

 

– Az idei újdonság a szülő-gyermek kategória is nagy népszerűségnek örvendett – mondta a zongoraművész. – Különös öröm volt számunkra látni, amikor az édesanya vagy az édesapa gyermekével együtt muzsikált, ahogy együtt élték át a zene szépségét és hosszú hónapokon keresztül egymást segítve készültek a zongoraversenyre. Különösen inspiráló, örömmel teli napok állnak mögöttünk.  A zene léleképítő erejét éltük meg a versenyprodukciók alatt és az esti koncerteken. Amikor a díjátadón láthattuk a több száz ember mosolyát, a könnyekkel teli tekinteteket, hallottuk a dübörgő tapsot, ezek bebizonyították nekünk, hogy a ZeneVarázslat Mozgalomnak létjogosultsága van és érdemes ezen az úton járnunk. Ilyenkor fülembe csengenek Vásáry Tamás megerősítő szavai, aki azt mondta, hogy a ZeneVarázslat célkitűzéseiben látja továbbvinni az örökségét a diákság körében. Az elhangzó remek zenei produkciók mellett a négykezes zongorázásnak van egy hangjegyeken túlmutató üzenete is: amikor két ember együtt muzsikál, együtt formálja a művet, együtt lélegzik, az segít hangsúlyozni az összetartozás fontosságát. Amikor a produkció végén felálltak, megfogták egymás kezét, egymásra mosolyogtak, ennek szívmelengető és pótolhatatlan értéke van. Megtisztelő, hogy Magyarország kiemelkedő művészei, zenepedagógusai, a Zeneakadémia tanárai, a Magyar Művészeti Akadémia tagozatvezetői idén is elfogadták a meghívást és a zsűri munkájában részt vállaltak. Nagyon fontos, hogy meg is értik a hangjegyek mögé rejtett üzeneteket a gyerekek – emelte ki a zongoraművész. 

 

A versenyprogramok csütörtöktől szombatig, reggeltől estig zajlottak. Mint mondta, a rendkívül intenzív felkészülési időszakot követően izgalommal állnak a résztvevők a színpadon, de egy idő után a versenyszellem eltűnik a zongoraverseny közösségépítő atmoszférája miatt. 

– A versenynapokat szombat este egy különleges, műfajteremtő gálakoncerttel zártuk– mondta a zongoraművész. – Egy klasszikus zenei mesejátékot álmodtunk színpadra, ahol együtt volt az opera, a zene, a tánc egy különleges kerettörténetben. Különös kihívása volt a húszszereplős előadásnak, hogy a műfaji különállóságunkból egy egészet teremtsünk úgy, hogy a közönség ezt az egymásba olvadt műfaj nélküli teljességet lássa. Katartikus élményben volt részünk, úgy éreztük, hogy ezen az estén nemcsak a zongora, hanem a a szív billentyűin is játszottunk – tette hozzá. Vasárnap az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó zárta az eseménysorozat öt napját, amelyet egy délutáni mesterkurzus követett, ahol szakmai útmutatást kaphattak a növendékek és tanáraik. 

Borítókép: Várnagy Andrea (Fotó: Lettner Krisztina)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.