Hollywood szőke bombázója értelmesebb volt, mint Einstein és Zuckerberg + galéria

Kilencven éve, 1933. április 19-én született Jayne Mansfield Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő, az ötvenes–hatvanas évek mindössze harmincnégy évet élt szexideálja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 19. 13:39
Jayne Mansfield
Jayne Mansfield. Collection Christophel (Photo by Collection Christophel / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jayne Mansfield Pennsylvaniában jött a világra Vera Jayne Palmer néven. Hároméves volt, amikor ügyvéd édesapja vezetés közben végzetes szívrohamot kapott, és a tragédiát sosem tudta feldolgozni.

Anyja nem sokkal később újra férjhez ment, és Texasba költöztek. Tizenhárom évesen turistaként kereste fel először Hollywoodot, és megfogadta, hogy egyszer az ő aláírásáért fognak tülekedni.

Bár tehetséges zongoristának tartották és hegedülni is tanult, tizenhat évesen férjhez ment Paul Mansfieldhez, és egy évvel később közös gyermekük született. Az álmairól azonban nem tett le: színészetet tanult, és miután férje hazatért a koreai háborúból, Kaliforniába költöztek. A férfi négy hónap után visszatért Texasba, az asszony a házasságából csak a nevét tartotta meg.

 

Kiemelkedő IQ-val a Playboyban

Jayne nemcsak szép volt és vonzó, hanem okos is: 163-as intelligenciahányadossal rendelkezett (például a neves fizikus, Albert Einstein IQ-ját 160-ra, a Facebook-alapító Mark Zuckerbergét pedig 152-re becslik), öt nyelven beszélt, kitűnően hegedült, de leginkább saját menedzselésében jeleskedett. A korántsem szégyenlős szőkeség kezdetben mozikban árult cukorkát. 

Egy médiaeseményen fürdőruhában ugrott a medencébe, majd felsőrész nélkül bukkant elő a habokból. Még aznap modellszerződést kapott, és nemsokára a Playboy címlapjára került.

Hasonlóan elhíresült az a jelenet, amikor 1957-ben a Paramount stúdió Sophia Loren hivatalos bemutatására szervezett partijára utolsóként érkezett, és merészen dekoltált ruhájában leült az olasz szépség melletti székre. Az ünnepelt helyett mindenki őt bámulta, és a vetélytársára sandító Lorenről készült fotó bejárta a világsajtót.

Jayne Mansfield úgy akart kitűnni a szőkeségek közül, hogy a rózsaszínt tette meg védjegyének: rózsaszín ruhákban járt, rózsaszín autót vezetett, és a házát is rózsaszínre festette. Az ötvenes években egyike volt a hegyes, „rakéta” vagy piramis alakú melltartó leghíresebb viselőinek.

 

A szegények Marilyn Monroe-ja

A filmvásznon először cigarettaárus lányként tűnt fel. A pályafutása elején forgatott filmjeit csak néhány évvel később mutatták be, amikor már szupersztár volt. Első főszerepét 1956-ban a The Girl Can’t Help It című zenés filmben kapta, melynek címszerepéért megkapta az év felfedezettjének járó Golden Globe-díjat. Olyan partnerekkel játszott együtt, mint Fats Domino és Little Richard. Egy év múlva a The Burglar című film-noirban szerepelt, és a következő években forgatta legsikeresebb filmjeit. A szeszélyes autóbusz című John Steinbeck-darabból készült filmdrámában egy utcalányt alakított.

Színészi tehetségét azonban nem sokszor mutathatta meg, mert nem vették elég komolyan, elmélyültséget kívánó szerepet alig kapott. A rendezők és a producerek vígjátékokban számítottak rá, a közönség pedig inkább a külsejére volt kíváncsi. 

Beskatulyázták a buta szőke szerepkörébe, és ráragadt a szegény ember Marilyn Monroe-ja kifejezés. 

Ennek egyébként a pályatárs sem örült, mert úgy érezte, hogy Mansfield gúnyt űz belőle, és komolyan fontolgatta, hogy pert indít ellene. Még filmjeinél is többen látták Jayne Mansfield fotóit, 1957-ben ő volt a legtöbbet fényképezett nő. A lapokban két és fél ezer kép jelent meg róla.

 

Az első amerikai színésznő, aki levetkőzött egy filmben

1958-ban házasságot kötött Mickey Hargitayval, a magyar származású testépítő világbajnokkal. Három gyermekük született, közülük Mariska Hargitay ugyancsak színésznő lett. (A színésznő első házasságából született lánya is örökölte édesanyja vonásait, ő 1976-ban szerepelt a Playboy-ban.) Miután második házassága is megromlott, Mansfield 1964-ben harmadszor is férjhez ment egy rendezőhöz, akitől egy fia született. Az esküvőt Mexikóban tartották, mert a színésznő hivatalosan még nem számított elváltnak.

Marilyn Monroe halála után a közönség érdeklődése alábbhagyott a szőke szexbombák iránt. Jayne Mansfield is kevesebb szerepet kapott, azokat is Európában. Ő volt az első amerikai filmsztár, aki teljesen meztelenül mutatkozott a vásznon. A Promises! Promises! című filmet Clevelandben be is tiltották, másutt azonban csődültek rá a nézők. A kirobbant botrány viszont lehetetlenné tette, hogy valaha is komoly szerepet kapjon.

A lemezfelvételei ugyanakkor szépen fogytak, megtöltötte az éjszakai klubokat és színháztermeket. Hetente 20-25 ezer dollárt keresett, ami tisztes gázsinak számított.

 

A baleset, ami megváltoztatta a közlekedési szabályokat

Egy tévéshow felvételére igyekezett 1967. június 29-én hajnalban ügyvéd vőlegényével és Hargitaytól született három gyermekével, amikor az autójuk teljes sebességgel belerohant egy teherautó pótkocsijába. A hátsó ülésen utazó gyerekek sértetlenül átvészelték a balesetet, a színésznő viszont azonnal meghalt. A tragikus eset után rendelték el, hogy a teherautók végére keresztrudat kell felszerelni, amely megakadályozza, hogy személyautók a jármű alá csússzanak – a köznyelvben ezt Mansfieldnek nevezik.

Jayne Mansfield harmincnégy évet élt, huszonöt filmet forgatott, és az amerikai tömegkultúra ikonja lett. Életéről több film készült, alakja rockdalokat, könyveket is ihletett. Csillaga 1960 óta díszíti a hollywoodi Hírességek Sétányát – olvasható az MTVA Sajtóarchívumának portréjában.

Borítókép: Jayne Mansfield (Fotó: AFP/Collection Christophel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.