Ma kezdődnek az Eger-víz patakművészeti őrség programjai a Balaton-felvidéken

Ma kezdődik Veszprémben, a Szent István völgyhídon a háromnapos Kultúra híd – hídkultúra című program, amely az Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi részén című egész évben tartó projekt első rendezvénye. Mint korábban megírtuk, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális főváros támogatásával 13 település fogott össze az azokat összekötő patak érdekében. A háromnapos eseménysorozat keretében a különleges helyszíneken érdekes kiállításokat, koncerteket és helytörténeti beszélgetéseket tartanak az élővíz fontosságának és fenntarthatóságának céljából.

2023. 04. 28. 13:00
Víz horgolt fa Kapolcson
Fotó: Márta István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményükben leírták, hogy az első Eger-víz napot holnap tartják Nagyvázsonyban. A Kinizsi-vár dísztermében kézműves-foglalkozás, „vizes” népdalok és versek várják a látogatókat. Az udvaron reneszánsz térzenét hallhatnak az érdeklődők és az ottani kis forrásban nyílik Szurdi Éva és Szabó Eszter kerámiakiállítása. A Duna Szimfonikus Zenekar Szennai Kálmán vezényletével vízzel összefüggő kompozíciókat játszik 18 órától a Reményi Antal Rendezvényházban. Ma a veszprémi Szent István völgyhídon, holnap a nagyvázsonyi Horváth Balázs hídnál, vasárnap a kapolcsi Faluhídon lép fel többek között Szirtes Edina Mókus, a Magyar Harsona Kvartett, Juhász Réka és Juhász Dénes és a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes. Vetítéssel egybekötött helytörténeti kerekasztal-beszélgetésekre is várják az érdeklődőket, mindhárom településen, Márkusné Vörös Hajnalka veszprémi főlevéltáros, Kandikó Csaba nagyvázsonyi helytörténész, Fábry Szabolcs polgármester és Márta István részvételével. 

Víz Kő Boldizsár
Kő Boldizsár alkotása az Eger-víz hídjánál. Fotó: Márta István

Tájművészeti ösvény az Eger-víz mentén

Különleges tájművészeti ösvény nyílik vasárnap délután a Balaton-felvidék egyik legszebb túraútvonalán, a Kapolcs környéki Eger-víz mentén. A HÍD Tájművészeti Ösvény gyalogosan is könnyen bejárható. A túra Vigántpetendről indul 15 órakor és Kapolcson fejeződik be. A három kilométeres szakaszon kortárs művészek 13 helyspecifikus alkotása és az alkotók várják a látogatókat. Kovács Rózsa projektvezető mutatja be a művészeti programot és vezeti a túrát. Az állomásokon az alkotók, Tóth Tamás, Balázs Péter, Becskei Andor, Turcsány Villő, Kunszt Kollektív Kapolcs, Szirmai Nóra, Szurdi Éva, Szabó Eszter, Kövics Milán, Tóth Eszter, Freund Éva, Szanyi Borcsa és Kő Boldizsár fogadják az érdeklődőket, és mutatják be műveiket. Az eseményt rögtönzött kis koncertek, helytörténeti előadás és Szirtes Edina Mókus és Juhász Réka fellépései színesítik.

 

A több hónapig tartó projekt vezetője és rendezője Márta István Erkel Ferenc-díjas zeneszerző. A tájművészeti projekt hívószava „a híd”, amely a kapcsolódásokról, az összekötő utakról szól. Végső megvalósulási formája egyfajta művésztelep-jellegű műhelymunka, melynek során a patak menti hidak környéke megállóponttá, „a híd” inspirálta alkotások pedig alkalmi kiállítóhellyé válnak. A kiállítás célja, hogy közelebb hozza a helyi természet értékeit az emberekhez és egy olyan tágabb perspektívát adjon, amelyben újabb és újabb asszociációs, érzelmi és gondolati terek nyílnak meg, melyhez – a helyi kreatív alkotókat is bevonva – a művészet lesz a közös nyelv. A HÍD Tájművészeti Ösvény a fesztiválok programjában a kevésbé reprezentált képzőművészetre fókuszál. A Malmok Völgye túraútvonalon, Nagyvázsony, Vigántpetend és Kapolcs között, valamint Monostorapátiban április végétől 15 kortárs tájművészeti alkotás várja a (kul)túrázókat. Mindegyik mű más-más módon közelít a természethez, értelmezésükben a tárgyak melletti információs táblák segítenek. A programokat az EKF, az NKA, a helyi önkormányzatok, civil szervezetek és egyes emberek támogatják. 

Borítókép: Horgolt fa Kapolcson (Fotó: Márta István)
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.