A hazai táncantropológia helyzete

A Csokonai Színház és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszék közös rendezésében, március és június között zajló szakmai program a hazai táncantropológia történetének egyik legnagyobb tudományos vállalkozása, amely a szakterület különböző kérdéseit, megközelítési lehetőségeit járja körül.

Magyar Nemzet
Forrás: Unideb.hu2023. 05. 01. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Egyetemen több mint hetven éve alakult meg a Néprajzi Tanszék, ezzel szinte azonos időben indult el az akadémiai kutatócsoport, amely ma az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) részeként működik. A Néprajzi Tanszéken a hallgatók az alapképzés elsajátításától egészen a PhD-fokozat megszerzéséig folytathatnak tanulmányokat. 

táncantropológia Debrecenben
Jelenet a konferenciáról. Forrás: Unideb.hu

Meghatározó küldetésünk a közösségek tárgyi-szellemi életének, örökségének értő elemzése, a kulturális folyamatok tudományos értelmezése,

ugyanakkor komoly kihívásnak tekintjük a következő generáció nevelését, amelyhez elengedhetetlen az értékek létrehozásának megismertetése. Ehhez járul hozzá a mostani, határon átívelő konferencia is – mondta köszöntőjében Nagy Éva, a DE BTK Néprajti Tanszék helyettes vezetője.

A sorozat márciusban az elmélet és praxis, intézményi keretek, oktatás és „örökségesítés” témakörét járta körbe. Az április 26–28-i esemény középpontjában pedig a tánckultúra antropológiája és művészetelméleti kontextusai állnak, kitérve a táncantropológia és a művészetelméleti megközelítések közös pontjaira, ugyanakkor az előadások az elméleti problémák mellett a gyakorlati alkalmazással is foglalkoznak. 

A rendezvény zárónapján a tánckutató doktoranduszok is lehetőséget kaptak arra, hogy megosszák a tudományos életpálya korai szakaszával kapcsolatos tapasztalataikat a résztvevőkkel. 

A programsorozat A tradicionális tánckultúra antropológiája címmel május végén újabb háromnapos találkozóval zárul. 

A három konferencia előadásaiból készült tanulmányokat tartalmazó kötet magyar, angol és román nyelven várhatóan 2023 őszén jelenik meg.

A program az Interreg V–A Románia–Magyarország együttműködési program részeként, a ROHU446 – EduCultCentre, a „Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára” elnevezésű projekt keretében valósul meg a Csokonai Színház szervezésében. A rendezvény társszervezője a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és Néprajzi Tanszéke. A konferencia együttműködő partnere a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete volt.

Táncantropológia

A felismerés, miszerint az emberi test a táncon keresztül kifejezi önmagát, illetve a közösség társadalmi valóságát, történelmét vagy jelenét, az antropológia több irányzatát is arra késztette, hogy bevonja vizsgálódási körébe a tánckultúrát is. Alapvetően a filozófiai antropológia, a történeti antropológia és a klasszikus angolszász kulturális antropológia összekapcsolódásával alakult ki az antropológiai szemléletű tánctudomány, melynek középpontjában a test, és az azon keresztül megnyilvánuló ember mint biológiai és társadalmi lény áll. (Kavecsánszki Máté)

 

Borítókép: Jelenet a konferenciáról (Forrás: Unideb.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.