A natúrbor ezotériája

Ha az embernek nincsenek az átlagosnál mélyebb borászati ismeretei, bizonyára keveset tud az olyan fogalmakról, mint a biobor, a natúrbor, a narancsbor. A ritkán hallható szakkifejezések egy különleges borászközösség zsargonjának szavai, melyek mögött izgalmas nedűk, meglepő zamatok és elgondolkodtató hitvallások rejlenek.

2023. 05. 08. 5:59
null
20220708 Veszprém Egy helyi funk-jazz együttes, a Sofi and the Funktazi koncertjével kezdetét vette a Rozé, rizling és jazz napok az Óváros téren. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló Fotó: Pesthy Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban tartott Natúr Sümeg rendezvényen volt szerencsém megismerkedni az ezoterikus kompánia tagjaival és boraival, a sümegi püspöki palota mélyén rejlő középkori pincékkel meg a várhegy oldalába telepített archaikus szőlőskerttel. 

A rendezvényre az egész Kárpát-medencéből érkeztek borászok. 

Találkoztam egy német házaspárral is, akik jó két évtizeddel ezelőtt szerettek bele a villányi tájba, borba és a nekik különösen otthonos környezetet kínáló sváb gazdákba. Azóta készítenek itt gondűzőt, az utóbbi időben natúrborokat. 
Egly Márk, a Natúr Sümeg ötletgazdája, a program fő szervezője és a sümegi Egly pincészet tulajdonosa elmondta, hogy a natúrbor készítésének titka a természetesség. A gazdák nem használnak kemikáliákat, sokszor még gépeket sem, és ami a legfontosabb, nem kénezik a szőlőnedűt. 

A kénezés leállítja a borban zajló folyamatokat, ami ugyan növeli az eltarthatóságot, segíti a minőségi sztenderd beállítását, ám ezzel el is veszi a bor természetességét

– magyarázza a gazda, akitől azt is megtudom: van a natúrborászatnak egy mindenre elszánt élcsapata. Ők a biodinamikus borkészítés hívei. Csakis természetes eszközöket és módszereket alkalmaznak, és olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint mondjuk a holdállások. Arra törekszenek, hogy a borban megjelenjen a termelés és a természet harmóniája, az ember és a szőlő eleven kapcsolata.
A felemelő elvek szükségszerűen együtt járnak azzal a kiszámíthatatlansággal, ami természet anyánk szeszélyeiből adódik. A gazda alkalmazkodik ugyan a körülmények apróbb-nagyobb változásaihoz, úgy dolgozik, hogy ellensúlyozza a nemkívánatos hatásokat, ellenben fölerősítse az előnyös jelenségek következményeit, ám erőszakos, azaz ipari jellegű beavatkozás híján az eredmény mindig kiszámíthatatlan lesz. 
 

Vannak, akik azt állítják, hogy a natúrbor megbízhatatlan, hiszen sosem lehet előre tudni, milyen ízek kerülnek elő a hordóból, mások pedig azt mondják, éppen ez a változékonyság adja ezeknek az eljárásoknak a csodáját.

Az biztos, hogy nálunk is és a nagyvilágban is létezik az ínyenceknek egy olyan rétege, amely előszeretettel kísérletezik a kézműves borokkal. Ők azok, akik olyasvalamit gondolnak a világról, ami nem fér bele a szabványosított, futószalagon készített, előre csomagolt, ízfokozókkal dúsított, tartósított, konzervált, formatervezett egyenvilágba. És milyen jó, hogy vannak ilyen emberek!

 

Borítókép: Borfesztivál (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Pesthy Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.