Békéscsabára érkezett a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása

Megnyílt az év tárlatának is nevezett Rejtélyek, sorsok, múmiák című kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Holnaptól egészen október 29-ig látogatható a tárlat, amelynek kurátora Szvák Enikő, a Magyar Természettudományi Múzeum néprajzos muzeológusa.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 11. 21:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kiállítás azért egyedülálló, mert a Magyar Természettudományi Múzeum múmiagyűjteményének egy apró része, szám szerint tíz múmia a Békés vármegyei városban kiegészül a feltárási hely, azaz a váci Tragor Ignác Múzeum tárgyi anyagával – mondta Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Múzeum igazgatója a Rejtélyek, sorsok, múmiák című kiállítás ma délutáni megnyitóján.

békéscsaba
A kiállításon bemutatott múmiák (Fotó: Für Henrik)

A váci Fehérek templomának 1994-es felújítása közben a munkások megtalálták a templomtorony alatt lévő kriptát, amelyről az utókor megfeledkezett. A kripta a padlótól a mennyezetig zsúfolásig tele volt egymás tetejére halmozott, gazdagon díszített koporsókkal. Amikor felnyitották őket, meghökkenve látták, hogy a legtöbb koporsóban nem csontok, hanem természetes úton mumifikálódott holttestek voltak.

A kriptában kialakult, barlangokéhoz hasonló klíma lehetővé tette, hogy a testek ilyen jó állapotban fennmaradjanak, továbbá a fenyőfából készült, faforgáccsal bélelt koporsók is elősegítették a kiszáradást. 

A nem mindennapi leletegyüttes feltárását a Váci Püspökség engedélyével a Tragor Ignác Múzeum munkatársai végezték. A feltárás során 262 koporsót és 263 ember maradványait találtak, negyven emberi holttest egy közös sírban pihent. Közülük több mint 200 kifejezetten jó állapotban maradt fenn. Ez Európában a második legnagyobb múmiakollekció – hangzott el a megnyitón. A kriptát 1731–1841 között használták temetkezésre a váci lakosok. A mumifikálódott holttestek között több egyházi személy, kereskedő, lovassági ezredes, nemesi testőrségi főtiszt és számos polgári tisztségviselő is volt. Eddig 166 embert sikerült azonosítani a koporsókra festett nevek és évszámok segítségével.


Szvák Enikő, a Magyar Természettudományi Múzeum néprajzos muzeológusa, a kiállítás kurátora a megnyitón elmondta, nem lehet méltó módon bemutatni a múmiákat a történelmi kontextus és az egyéni élettörténetük nélkül, és erre eddig a három évtized alatt sosem volt példa. 

Számomra is érdekes volt látni több tárgyat élőben, amelyet eddig csak fotón vagy egyéb dokumentáción láthattam 

– fogalmazott.
Zomborka Márta, a feltárás vezetője, a váci múzeum néprajzos muzeológusa pedig kiemelte, szeretnék a saját, 1998-ban nyílt és 2016-ban felújított állandó kiállításukat megújítani, valamint a Természettudományi Múzeum vándorkiállítását frissíteni saját leletanyagukkal, ugyanis a kriptában talált mintegy 1800 tárgy a Tragor Ignác Múzeum gyűjteményébe került.

Matkovich Ilona, Vác polgármestere azt is elmondta a megnyitón, hogy megpróbálták felkutatni a ma élő rokonokat, néhányat közülük találtak is, senkinek nem volt ellenére, hogy felmenőiket egy tárlat anyagaként lássák. Hozzátette, számára is érdekes volt nemcsak fényképen, hanem élőben látnia Würth Ferenc kétméteres múmiáját: Würth a váci nagypréposti palotát építtette, amelynek a felújítását éppen most kezdték el.
 

A békéscsabai tárlaton szám szerint tíz múmia látható, köztük például a negyven év körüli Sándor Teréziáé, akinek a koporsóján nem volt név, de azt tudták, hogy 1783-ban, apácaruhában temették el. 
 

   A kiállítás május 12. és október 29. között tekinthető meg.

 

Borítókép: A kiállítás anyaga (Fotó: Munkácsy.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.