időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Brazília nyerte az Arany Oroszlánt a velencei építészeti biennálén

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.20. 16:30
Brazília nyerte az Arany Oroszlánt a velencei építészeti biennálén

Brazília nyerte a legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlánt, Alessandro Petti és Szandi Hilal pedig a főkurátori válogatás legjobb kiállítójának fődíját, amit ma jelentettek be a 18. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé eredményhirdetésén.

A brazil pavilon Gabriela de Matos és Paulo Tavares Terra (Earth) című tárlatát mutatja be. A  A 18. Velencei Építészeti Biennálé nemzetközi zsűrijének méltatása szerint a projekt egyfajta kutatás és építészeti beavatkozás, amely az őshonos, illetve a fekete népesség filozófiáját és gondolkodásmódját vizsgálja, keresve a jóvátétel módozatait.

velencei biennálé -
Gabriela de Matos és Paulo Tavares Terra  (Fotó: Matteo de Mayda)

Különdíjat nyert Nagy-Britannia pavilonja, ahol a Dancing Before the Moon című tárlat látható.

 A zsűri kiemelte Jayden Ali, Joseph Henry, Meneesha Kellay és Sumitra Upham kurátori stratégiáját és felvetéseit, amelyek a mindennapi rítusok erejét ünneplik mint az ellenállás formáit és mint térbeli gyakorlatokat a diaszpórák közösségeiben.

 

A Lesley Lokko főkurátor által The Laboratory of the Future címmel összeállított válogatásból a Daar című projekt nyerte el az Arany Oroszlán-díjat az alkotók – Alessandro Petti (Stockholm) és a Szandi Hilal (Betlehem) – hosszú távú tevékenységéért és mély politikai elkötelezettségéért a dekolonizáció építészeti és tanulási gyakorlata terén Palesztinában és Európában.

A főkurátori kiállítás legjobb fiatal alkotójának járó Ezüst Oroszlánt a nigériai születésű, Brooklynban élő Olalekan Jeyifous vehette át, különdíjat kapott továbbá a belga Twenty Nine Studio/Sammy Baloji, a dél-afrikai Wolff Architects (Ilze Wolff és Heinrich Wolff), valamint a brit Thandi Loewenson. Lesley Lokko főkurátor javaslatára Arany Oroszlán-életműdíjjal Demas Nwoko nigériai képzőművész, designer, építész munkásságát ismerték el.


A biennálé magyar pavilonjának idei kiállítása a Néprajzi Múzeum új épületét és annak homlokzati ornamentikáját állítja a középpontba Reziduum – The Frequency of Architecture címmel. A projekt résztvevői Ferencz Marcel, Mátrai Péter, Z. Halmágyi Judit és Haász Ferenc, kurátora pedig Kondor-Szilágyi Mária. A 18. Velencei Építészeti Biennálé szombattól november 26-ig városszerte számos kísérőrendezvénnyel, ifjúsági és egyéb programmal várja a látogatókat.

 

Borítókép: A brazil kiállítás (Fotó: Matteo de Mayda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.