Csupa tehetség a gyermekek Bűvös bábos fesztiválján

Nagy sikert arattak a gyerek művészek a május 11. és 14. között megrendezett Bűvös bábos fesztiválon Veszprémben. A fellépő bábcsoportok és az érdeklődők számos lebilincselő előadást láthattak és sok különleges programban vettek részt.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 17:30
Gyerek és felnőtt báb
Bábosok találkozója Veszprémben Fotó: Várpalotainfo Forrás: varpalotainfo.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért hívták életre a szervezők a találkozót, hogy a Kárpát-medence magyarlakta területein játszó amatőr gyermekbábcsoportok is bemutathassák munkájuk eredményét, találkozzanak és megismerkedjenek egymással. Ehhez kínált remek alkalmat Veszprémben az Európa kulturális fővárosa program, amely lehetővé tette egy négynapos, nagyszabású fesztivál megszervezését az Agórában.

bábfesztivál
Gyermek és  felnőtt is a bábozás hatása alá kerül. Fotó: Nemzeti Művelődés Intézete

A Bűvös bábos fesztivált Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta:

– Hegyeket mozgató erő és valódi nemzetépítés a virtuális tartalmak birodalmából idecsábítani sok száz gyermeket és fiatalt. 

Elhivatottság, hit és meggyőződés szükséges ahhoz, hogy elérjük: egy mai gyermek a közösségi művészetet, a tiszta forrásból táplálkozó alkotást válassza. A Bűvös bábos fesztiválon nem kevesebbel találkozunk, mint a reményteljes jövővel.

Az ide érkező huszonnyolc bábcsoport, közel négyszáz bábos – a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület támogatásával – egy éven át készült a bemutatkozásra. A vendégek, az érdeklődő közönség és a szakmai zsűri kivétel nélkül kiemelkedő színvonalú, változatos technikájú előadásokat láthatott, amelyek a csoportvezetők szakmai felkészültségét és pedagógiai munkáját dicsérték. A műfaj és a közművelődés szakembereiből álló zsűri értékelte és segítette javaslataival a csoportok munkáját.

 

A bábcsoportok és a látogatók több egyéb eseményen is részt vehettek, emellett egy nagyszabású bábos felvonulást is élvezhettek Veszprémben, ahol a sétálóutcáról indulva busók, kínai sárkány és csodaló is felvonult a több száz felnőtt és gyerek művész mellett.

 

A fesztivál avatta fel ActiCity-t – Veszprém új közösségi terét –, amely jó visszhangokat kapott a szombat esti és vasárnap délelőtti programok, valamint a fesztivál záróeseményének helyszíneként.

Bábfesztivál  Veszprémben
Bábünnep Európa kulturális fővárosában, Veszprémben. Fotó:  Nemzeti Művelődés Intézete

 

A csoportok saját településük műfaji hagyományait is felkutatták, ennek nyomán készült el egy, az amatőr bábjátszás települési előzményeit bemutató kiállítás is, amely a fesztivált követően Lakitelken, a Nemzeti Művelődési Intézet székházában lesz látható.

 

Borítókép: Veszprém városközpontja (Forrás: varpalitainfo.hu)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.