Közösen a muzeológiai mesterképzésért

A Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékén szeptembertől indul öt szakiránnyal –történeti és régészeti muzeológia, néprajzi muzeológia, műszaki muzeológia, természettudományi muzeológia, irodalmi és művészeti muzeológia – az alkalmazott muzeológiai mesterképzés.

Magyar Nemzet
Forrás: hirek.unideb.hu2023. 05. 10. 12:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oktatási, kutatási és tudományos stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke, a Református Kollégium Múzeuma és a Szabó Magda Emlékház, valamint a Tiszántúli Református Egyházkerület. Az erről szóló okiratot előző héten írta alá Keményfi Róbert, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja, a Néprajzi Tanszék vezetője és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

néprajz
A megállapodás a gyakorlati ismeretek elsajátítását is lehetővé teszi. Fotó: Ősz Attila

Öt szakiránnyal indul szeptemberben – történeti és régészeti muzeológia, néprajzi muzeológia, műszaki muzeológia, természettudományi muzeológia, irodalmi és művészeti muzeológia – az alkalmazott muzeológiai mesterképzés a Debreceni Egyetemen. Az elméleti oktatást a felsőoktatási intézmény nyújtja, a megállapodásnak köszönhetően az érintett múzeumok pedig a gyakorlati ismeretek elsajátítását teszik lehetővé.

A Tiszántúli Református Egyházkerület (TRE) és az egyetem partnersége 1912-ig, az intézmény megalakításáról szóló törvény megalkotásáig nyúlik vissza, az 1914/15-ös első tanév pedig – amely a kollégium falai között kezdődött – egy életre elkötelezett bennünket egymás mellett. Ebbe a folyamatba illeszkedik a most kötött megállapodás is

 – hangsúlyozta Fekete Károly püspök. 

Hozzátette: a közös munkára a múltból megörökölt kötelesség is kötelez.

A Református Kollégium Múzeuma munkatársai a jövőben részt vesznek a tanszék oktatómunkájában, mentori és tutori feladatokat vállalnak. Továbbá a múzeum és a Szabó Magda Emlékház egyaránt hospitálási lehetőséget biztosít rendezvényein a muzeológus és néprajz szakos egyetemi hallgatóknak, ezzel is segítve a gyakorlati ismeretek elsajátítását.

A Néprajzi Tanszék regionális szerepének erősítése érdekében nélkülözhetetlen a tudományos együttműködés, amely lehetővé teszi az örökség átadása mellett az új kihívások teljesítését is

 – fogalmazott Keményfi Róbert. Kiemelte azt is, hogy szükséges a gyakorlati jelleg, a duális képzés erősítése a bölcsészettudományban is, ehhez nyújtanak támogatást a jövőben partnerintézményként a múzeumok.

Az együttműködés a tervek szerint az oktatáson túl kiterjed a kutató-, valamint a szakmai, a tudományos, a szakmuzeológiai és ismeretterjesztő munkára, a könyv- és folyóiratállomány cseréjére, valamint művészetnépszerűsítő programok, tanácskozások közös rendezésére is.


Borítókép: Az együttműködés aláírása (Fotó: Ősz Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.