Azt mondják, a nagy villányi boroknak idő kell a pincében és a pohárban is. Ezt a bölcsességet a Villány-Siklósi Borút Egyesület programjai is igyekeznek az érdeklődők elé tárni. A Tavaszi borpiknik ennek megfelelően kiadós Redy kóstolgatással kezdődik, ahol közel hetven résztvevő olívaolajos kenyér kíséretében ismerkedhet meg a borvidék legújabb házasításával. A kilenc pincészetben készülő fiatalos Redy portuguieser alapú bor, amelyben a készítők döntése alapján blauburger, zweigelt, kékfrankos, kadarka és más Villányban honos fajták jelenhetnek meg, ám – ahogy Kovács Gábor, a Gere Attila Pincészet sommelier-ja fogalmazott – legalább 61 százalékban kell portuguiesert tartalmaznia.

A megfelelő alapozás után a csapat egyik része Gere Attila és a Blum Pincészetet, a másik fele a Mokos és Günzer Tamás borait ismerheti meg közelebbről, a nap zárásaként pedig mindkét csapat a Vylyan Szőlőbirtok termékeiből kóstolhat. A pinceséták jó hangulatban, többszörös újratöltés, sajt és szendvicscsipegetés közepedte telnek, ám a legnagyobb sikere nem a testes villányi vörösöknek, hanem a belőlük kevert fröccsöknek, a néhány bemutatott rosénak, illetve Geréék fehér és roséváltozatban is elérhető gyöngyöző borának van.
A hasonló rendezvények nem kifejezetten szakértőknek szólnak, bár előfordul ilyen vendég is. Borkedvelők látogatnak újra és újra el. A Tavaszi borpiknik ötletét az adta, hogy a Vince-napi bortúra után csak a május elejei Borzsongás adott lehetőséget egy bortúrára, pedig izgalmas bemutatni a Villány környékének tavaszi-nyári látképét is
– mondja el Kovács Boglárka, a Villány-Siklósi Borút elnöke.
Ráadásul a hagyományteremtő jelleggel megrendezett esemény elsősorban a hazai közönséget szeretné kiszolgálni, vettek részt rajta román turisták és szlovén borkészítők is, akik kifejezetten a magyar borokról, elsősorban a Villányi Francról szerettek volna többet megtudni. A jövőben például a horvát kapcsolatok ápolásával még több külföldi érkezhet a pincesétákra.
Villányi bortörténelem
A külföldiek növekvő érdeklődése aligha csoda a villányi borok egyre gyakoribb komoly nemzetközi elismerése nyomán.
A Jammertal Borbirtok például két éve a Concours Mondial de Bruxelles-en, a világ egyik legelismertebb borversenyén hozta haza a világ legjobb vörösborának járó elismerést 2015-ös Cassiopeia Merlot-jával.
Korábban gyakran lehetett hallani, hogy a világ legjobbjai közé választott magyar borokat már a bécsi éttermekben is hiába keresni. A Covid azonban sok tekintetben változtatott a borágazaton is. Egyrészt a hazai terjesztői hálózat kevésbé sarcolja meg a borászokat, másrészt a nemzetközi, elsősorban a távol-keleti piac is elkezdte keresni a magyar márkákat.