A magyar bortermelő lelki alkatáról Szekfű Gyula annak idején hosszasan és igen kimerítőn értekezett. Nem tudom, mit szólna, ha a ma borfogyasztóját kellene értékelnie. Szívesen meghallgatnám gondolatait, én ugyanis kissé elveszettnek érzem magam. Hogy miért? Mai kesergésem oka a nem túl biztató fogyasztói szokások körül keresendő. Van ugyanis egy remek szőlőfajtánk – több is van, de most erről az egyről van szó –, mégpedig a kékfrankos. Nem érdemes firtatni a származását vagy a génállományát, egyértelműen Közép-Európához köthető. Itt, nálunk terem belőle a legtöbb, kb. 7400 hektárnyi területen. Mégis úgy tűnik, a világ sokkal inkább az osztrák kékfrankosokat tekinti etalonnak, mi pedig hagytuk ezt a lehetőséget is szépen, csendesen elcsordogálni egy általunk nem alakítható mederben.
Mindez azért zaklatott fel immár sokadszor, mert Gyöngyöspatán afféle kis kékfrankosfesztivál alakul. Ami önmagában igazán örvendetes, nem örültünk viszont a csendes és visszafogottnak tűnő látogatottságnak. A fajta értékeiről engem már nem kell győzködni, mégis hallatlan öröm fog el, ha ennyi kiváló bort kóstolhatok, mint a mai kínálat. Részben a helyi és vendégtermelők szépségei, részben egy kiválóan összeállított évjáratpotenciált firtató kóstoló keretében.
A kékfrankos általában jól fogyasztható arányokkal készíthető, intenzíven gyümölcsös, nagy savtartalmú, selymes tapintású és a terroir iránti hihetetlen érzékenységet mutató szőlőfajta, amelynek minden adottsága megvan ahhoz, hogy felkeltse a világ érdeklődését.
A honi borkedvelők zöme mégsem keresi ezt a fajtát. Legyen szó a legkomplexebb, legizgalmasabb vörösborról, ha a neve: kékfrankos, a magyar ember behúzza féket és kér még egy pohár új-zélandi sauvignon blanc-t. Mit rontottunk el? Mert a fajtával a világon semmi baj nincsen. Koncentrált, izgalmas, kitűnően érlelhető, csupa gyümölcs, mégis elegáns bor válik belőle. Jó kezekben persze, mert senki ne feltételezze, hogy hitvány alapanyagból jó bort lehet készíteni.





















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!