Vidnyánszky Attila: Azt az ígéretet tettem, hogy nem lesz orosz társulat a színházi olimpián, mint ahogy nincs is

Nem kíván fellépni a 2023-ban Budapesten zajló 10. Nemzetközi színházi olimpián a kijevi Ivan Franko Színház – tudatta a társulat. Az ukrán nemzeti színház társulata két darabbal jött volna Budapestre. Indoklásuk szerint négy hónappal ezelőtt biztosítékokat kaptak a szervezőktől, hogy orosz fellépőket nem hívnak meg a találkozóra, ami – szerintük – nem valósult meg. Lapunk megkérdezte Vidnyánszky Attilát, a színházi olimpia nemzetközi bizottságának tagját, az idei rendezvénysorozat főszervezőjét, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját, mit gondol minderről.

2023. 05. 01. 21:20
színházi olimpia
Vidnyánszky Attila Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két darabbal érkezett volna az ukrán nemzeti színház a 10. színházi olimpiára: Bertolt Brecht 1941-es Állítsátok meg Arturo Uit! című színművét és a Caligulát hozták volna el. A teátrum azonban nemrég közölte: négy hónappal ezelőtt biztosítékokat kaptak a szervezőktől, hogy orosz művészeket nem hívnak meg az olimpiára, ami véleményük szerint nem valósult meg. Vidnyánszky Attila így reagált a történtekre: – Sajnálatos dolognak tartom, nagyon vártuk az ukrán nemzeti színház társulatát, örültünk, hogy jönnek – mondta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila. Hozzátette, hogy a társulat nem először játszik a Nemzeti Színházban. – Az igazság az, hogy azt az ígéretet tettem, hogy nem lesz orosz társulat a színházi olimpián, mint ahogy nincs is orosz társulat. A kijevi társulat által emlegetett Rex című előadás a Nemzeti Színház produkciója, Valerij Fokin rendezte Kirill Fokin szövegéből, Valerij Fokin pedig a nemzetközi színházi olimpiát szervező bizottság oszlopos tagja. Semmi olyan új fejlemény nem volt az elmúlt hetekben, amiről az ukrán fél ne tudhatott volna akkor, amikor aláírta a szerződést, mert élő szerződésünk van. A márciusi sajtótájékoztatón én valóban hidakról, kapcsolatteremtésről és kommunikációról beszéltem, akkor ők valóban írtak egy levelet, hogy számukra ez elfogadhatatlan, mire én visszaválaszoltam, hogy meg kell érteniük, hogy mi így építjük fel az egész színházi olimpiát, és ebben a helyzetben sokszorosan fontosnak tartom azt, hogy kapaszkodjunk egymásba és ne engedjük el egymást, ami lerombolódik, azt mi, a kultúra emberei próbáljuk valahogy visszaépíteni, és ne szakítsunk meg minden kapcsolódási pontot. Ők azután írták alá a szerződést, hogy olvasták a válaszomat – hangsúlyozta Vidnyánszky.

tánc világnapja Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila Fotó: Mirkó István

 

Vidnyánszky Attila: mi akkor is hívtuk őket, amikor még nem volt háború

Kiemelte, hogy mindezek ellenére nagyon sajnálja, hogy nem jön az ukrán társulat. – Én valóban hiszek abban, hogy a kultúra kommunikáció, az egymás iránti kíváncsiság és tisztelet. A másik vitatott mű, a Fokin által rendezett Perszepolisz egy kiváló film, amit a háború előtt forgattak, és amelyik kifejezetten pacifista tartalmú. Erőteljes pacifista gondolatokat fogalmaz meg, mint ahogy az a vízió is, ami a Rex című színházi előadásban megvalósul, minden, csak nem háborúpárti. A Perszepolisz egyébként az ukránok kérésére lekerült a hivatalos programból és a Színházi és Filmművészeti Egyetem programja lett. Én tudom, hogy ők rettenetesen nehéz helyzetben vannak, ezért még egyszer hangsúlyozom, hogy nagyon sajnálom. 

Közleményükben azt is hangsúlyozzák, hogy nagyon sok nyugati turnéjuk lesz, amihez én csak annyit tennék hozzá, hogy mi akkor is hívtuk őket, amikor még nem volt háború. Nekünk akkor is érdekesek voltak, és barátként tudtunk együttműködni, még Beregszászba is meghívtam őket, azzal a tudattal, hogy viszontmeghívásra soha nem számítok, mert Ukrajnában az elképzelhetetlen, hogy egy nemzetiségi színház az ottani Nemzeti Színházban bemutatkozzon. 

Nálunk, a budapesti Nemzeti Színházban évente rendezzük meg a magyarországi nemzetiségi színházak Jelen/lét fesztiválját. Ezzel együtt továbbra is nyitva áll a Nemzeti Színház kapuja előttük – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, majd hozzátette, nyitottak arra, hogy újratárgyalják a kijevi társulat fellépésének feltételeit.

Borítókép: Vidnyánszky Attila (Fotó: Éberling András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.