időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo
Jelenczki István Ön-Tér-Kép című filmjét vetíti az Uránia

A magyar nemzet lelkiállapota

Magyar Nemzet
2023.06.14. 18:00
A magyar nemzet lelkiállapota

Milyen folyamatok vezettek a mai magyar társadalom kritikus lelki- és érzelmi állapotához? Jelenczki István Ön-Tér-Kép – A magyar nemzet lelkiállapota I–II. című alkotása művészi érzékenységgel és szakmai alapossággal tárja fel az okokat. A dokumentumfilm június 17-én 11 órától látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Feltűnően sok az ismétlődő motívum a magyar történelemben, ahogyan – a lélektan megfigyelése szerint – a családtörténetekben is. A pszichológusok a poszttraumás állapot jellemzőjeként tartják számon az ismétlődő dinamikát, amikor a nyomasztó élményt önkéntelenül újra és újra átéli a beteg. Családon belül gyakori, hogy nemzedékről nemzedékre ismétlődik egy-egy trauma. A történelmi párhuzamok arra sarkallták az Ön-Tér-Kép című film alkotóit, hogy a lélektanban használt módszerekkel megvizsgálják a múltban történt, de máig ható tudattalan folyamatokat.

Jelenczki István Magyar Örökség-díjas filmrendező és pszichiáter alkotótársa, Zseni Annamária a Hellinger-féle családállítás, avagy rendszerállítás módszerével tárta fel a magyar nemzet lelkiállapotát, és mutatott rá a gyógyulás lehetőségére a filmben.

A térkép nem azonos a tájjal. A mindennapjainkat a tájban éljük, részei vagyunk. A térképek a tájban való eligazodásunkat segítik – figyelmeztet Zseni Annamária. – Megmutatják a rejtett utakat, járható ösvényeket, tiszta forrásokat. Filmünk olyan belső térképpé tud válni, amely megkönnyítheti, hogy a tájban eligazodjunk, és ne tévesszünk irányt.

A magyar lelkiállapotról nem csak a bennünk lévő iránytű – közérzetünk – adhat visszajelzést, hiszen a 2000-es évektől Kopp Mária széles körben elvégzett kutatásai igazolták, hogy az életminőséget mérhető és tudományosan is leírható tényezők befolyásolják. A vizsgálati eredmények rámutattak, hogy a magyarok többsége krónikus stresszállapotban szenved. A betegség szorongásban, biztonságvesztésben és bizalomhiányban mutatkozik meg.

Az Ön-Tér-Kép című film üzenete, hogy az események feltárása és feldolgozása: az érzelmek feloldása, a megbocsátás, majd a múltbéli esemény emlékként való megőrzése gyógyító hatású lenne a nemzet számára. A vetítést követően lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre is az alkotókkal. További részletek ITT elérhetők.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.