Báron György filmkritikus kapta a KAFF életműdíját

Megnyílt szerda este a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelyen nyolc egész estés film, hét európai TV-speciál, tizennyolc európai és tizenhárom magyar tévésorozat, tizenkilenc magyar rövidfilm, valamint huszonnyolc magyar diákfilm versenyez. Az eseményen a KAFF életműdíját idén Báron György filmkritikus, filmesztéta, egyetemi tanár vehette át.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 21. 22:00
KAFF-életműdíj
Fotó: MTI/Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál megnyitóján az esemény különlegességének nevezte, hogy az utóbbi két évben elkészült európai egész estés és televíziós animációs filmek versenyeznek párhuzamosan a magyar animációkkal, illetve hogy minden magyar – éljen bárhol a világban – nevezhet a versenyprogramba.

KAFF életműdíj
Elkezdődött a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol kiosztották a KAFF életműdíját. Fotó: MTI/Bús Csaba

Így érkeztek Japánból, Görögországból, Franciaországból, Bulgáriából, Romániából, Ausztriából is a magyar versenyben szereplő filmek. A Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke az animációs filmek legnagyobb hazai ünnepének nevezte a KAFF-ot, hozzátéve, hogy a magyar animáció ünneplése valójában már a múlt héten Annecy-ban elkezdődött, ahol kivételesen erős volt a magyar jelenlét, és három magyar alkotást is díjaztak a nemzetközi animációs fesztiválon.

Káel Csaba a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál június 25-éig tartó programjáról szólva hozzátette: a filmvetítések mellett a kiállítások, mesterkurzusok, könyvbemutatók, a Magyar népmesék című sorozathoz kapcsolódó érmekibocsátás, a zenei műsorok és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által szervezett konferencia is tartalmas programnak ígérkezik.

A filmügyi kormánybiztos szerint nagy változás van a világ animációs filmművészetében, mert míg korábban – talán a Disney hatása miatt – az egész estés animációs filmek szinte kizárólag gyermekek számára készültek, ma már számos felnőtteknek szóló, animációs technikákkal készült film látható.

Mint rámutatott, a digitális filmkészítés szélesre tárta kapuit, hiszen könnyen, olcsón lehet megfelelő szoftverekhez jutni, így nagyon sok animációs film készül, egy új „népművészet” van kialakulóban. A Nemzeti Filmintézetnek pedig támogatóként nagy szerepe van abban, hogy a kulturális értéket teremtő, a kultúránk fenntarthatóságát biztosító alkotások létrejöttét elősegítse, és azt is, hogy ezek az alkotások minél szélesebb közönséghez eljussanak határokon innen és túl.

A megnyitón adták át a KAFF életműdíját, amelyet a fesztivál szervezőbizottsága minden alkalommal egy olyan – nem filmrendező – személynek ítél oda, aki több évtizeden keresztül jelentősen hozzájárult a magyar animációs filmművészet történetéhez.

A KAFF életműdíját idén Báron György filmkritikus, filmesztéta, egyetemi tanár vehette át.

Borítókép: Báron György filmkritikus, filmesztéta (jobbra) átveszi a KAFF életműdíját Mikulás Ferenc fesztiváligazgatótól (Fotó: MTI/Bús Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.