Felvidékről Torockóra

A nemzet együvé tartozását jelzi az, hogy létrejöhetett a torockói Duray Miklós-emlékszoba, mert tükrözi, hogy az egymástól távolra szakadt magyar közösségek nemcsak magukra, de egymásra is figyelnek, nem pusztán a maguk köreinek vezetőit tisztelik, de az egyetemes magyarság nagyjai előtt is fejet hajtanak.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 20:34
ALTORJAI Anita; DURAY Miklós; SZILI Katalin
Duna-nap - Duray Miklós-emlékszobát avattak a torockói Duna-házban Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor Duray Miklósra emlékezünk, és ezt a szobát róla nevezzük el, benne van kicsit a mi aggódásunk is a nemzetünkért, de az az összefogás is, mely az elmúlt 103 évben soha nem látott magasságokat ért meg – mondta Szili Katalin, aki kortársként, barátként idézte fel a tavaly decemberben elhunyt felvidéki politikus alakját. Emlékeztetett a 2004. december 5-i eredménytelen népszavazásra és arra, hogy Duray Miklós érvelt a legharcosabban a nemzet egysége mellett Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel szemben.

Nemmel pedig nem lehet építeni nemzetet

– idézte a felvidéki politikust.
– Tükröt mutatott, nemcsak a liberálisoknak, hanem az egész nemzetnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában, bárhol éljenek – mondta a miniszterelnöki főtanácsadó, hozzátéve, Duray mindig és mindenütt nyilvánvalóvá tette, hogy egy egész nemzetben gondolkodik, „összekovácsolt nemzetben, melyhez mindenki tartozik”. Kívánságát az elmúlt 13 évben sikerült teljesíteni, a magyarság ma már világnemzet, a cél pedig mindenki számára biztosítani a szülőföldön élés, boldogulás és gyarapodás lehetőségét – mondta Szili Katalin.
Emlékeztetett: az autonómiaküzdelem alaptégláit is Duray Miklós tette le, erről 1994-ben mondott beszédét a szomszédos országok nyelvére és angolra is le kellene fordítani. 

Hogy értse mindenki, hogy amikor azt követeljük, legyen a székelységnek vagy a felvidéki tömbben élőknek lehetősége önrendelkezésre, akkor semmi mást nem kérünk, csak az alapvető emberi jogaikat, amit megadnak bárhol a világban egy közösségnek.

ALTORJAI Anita; DURAY Miklós; SZILI Katalin
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Duray Miklós-emlékszoba és -emléktábla felavatásán  Fotó: Bruzák Noémi

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy amikor 1989 előtt egyetemistaként a kommunisták tiltásai közepette könyvet hoztak Erdélybe, Duray Miklós Kutyaszorító című művét hozták, azt kérte a sepsiszentgyörgyi színház dramaturgja. Elmondta: azért szerették volna, hogy a terem a nemzetpolitikus nevét viselje, mert egy felvidéki magyar az anyaországiakkal együtt ugyanazt szerette volna Erdélyben. – Egyetemes magyarságban gondolkodott, az volt a célja, hogy mi magyarok, éljünk bárhol a világon, tartsunk össze, örökségünket hordozzuk tovább, adjuk át a következő nemzedéknek – fogalmazott.

Borítókép: Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszédet mond a Duray Miklós-emlékszoba és -emléktábla felavatásán a torockói Duna-házban (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.