Kálmán Imre klasszikusa francia köntösben

Június 3-a és 11-e között a Csárdáskirálynő(k)é a főszerep a Budapesti Operettszínházban, hiszen három nemzet „mérkőzik meg” saját feldolgozásaikkal a Csárdáskirálynő-fesztiválon. A francia Compagnie Lychore társulat előadását szombat este láthatja a Nagymező utcai teátrum közönsége.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 06. 06. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kálmán Imre elbűvölő zenéje megérint szívünk és lelkünk mélyéig. Bolondozás, elrendezett házasságok, szerelmi viszonyok barátok között. A Leo Stein és Jenbach Béla által jegyzett Csárdáskirálynő-történet pedig ma is érvényes, de mivel egy hatalmas, az egész világot érintő konfliktus előestéjén játszódik, hihetetlenül fontossá válik a szerelem bármi áron. Meg kell védenünk az elveinket, az érzéseinket, az értékeinket egy olyan kábulatban, amikor nem tudni, mit hoz a holnap. A lét felszínessége a csárdás hangjaira, megszínezve a jövő nélküli reménnyel. A színházi olimpia programelemeként életre hívott Csárdáskirálynő-fesztiválon három ország, pontosabban három társulat szerepel. A darabot szombaton a francia Compagnie Lychore társulat előadásában láthatja a nagyérdemű a Budapesti Operettszínház színpadán.

Nemcsak magyar és litván, de francia előadás is szerepel a Csárdáskirálynő-fesztiválon Fotó: Színház.org


A francia társulat darabjának rendezője nem más, mint Jean-François Vinciguerra, aki igazi kaméleon: lírai művész, rendező és színész egyszerre. Számos sikert aratott már 17 éves kora óta, akkor debütált Don Arias szerepében a Comédie-Français színészeivel Pierre Corneille Le Cid című filmjében. Tanulmányait a párizsi Nemzeti Színházi és Művészeti Iskolában, a párizsi Nemzeti Zeneművészeti Konzervatóriumban és a Párizsi Nemzeti Opera Lírai Művészetek Iskolájában végezte.  

Az évek során már megrendezte Hervé Kerekasztal lovagjait a Lausanne Operában és a Don Giovannit a Grand Avignon-i Operában. Sőt részt vett a francia televízió különböző műsoraiban is (Musiques au Coeur, Du Côté de chez Fred, Musique et Compagnie), és számos francia és nemzetközi verseny győztese.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Jelenet a francia Compagnie Lychore társulat Csárdáskirálynő című előadásából (Fotó: Színház.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.