Magyar siker: Turczi István kapta a legrangosabb kínai költészeti díjat

Először ítélték oda magyar költőnek, Turczi Istvánnak az egész világon számontartott, rangos irodalmi elismerést, a kínai 1573 Nemzetközi Költészeti Nagydíjat, amelyet nagyszabású gálán adnak majd át a magyar alkotónak októberben.

Magyar Nemzet
Forrás: Kultura.hu2023. 06. 15. 15:45
Turczi István
Turczi István költő Fotó: Marjai János Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először ítélték oda magyar alkotónak az 1573 nevű Nemzetközi Költészeti Nagydíjat Kínában. Az elismerést Turczi István József Attila-, Babérkoszorú- és Prima Primissima-díjas költő kapta – írta meg a Kultúra.hu. Mint írják, az egész világon számontartott szakmai elismerést korábban olyan hírességek kapták, mint az irodalmi Nobel-díjra is jelölt olasz Guido Oldani, az Apollinaire-díjas francia Jean-Pierre Simeon, az örmény-amerikai líra vezető alakjának számító Sona Van, az egyik legnagyobb élő ír költő, Eiléan Ni Chuilleanáin, vagy még korábban a nálunk is jól ismert szír származású, Párizsban élő Adonis.

Turczi István személyében először kapta magyar költő a rangos 1573 nemzetközi díjat
Turczi István személyében először kapta magyar költő a rangos 1573 nemzetközi díjat
Fotó: Vajda János

Hatalmas öröm és megtiszteltetés! Megjelentek az első hírek arról, hogy idén ősszel a világszerte elismert 1573 Nemzetközi Költészeti Díjat első ízben magyar költő kapja! Még nem jutok szóhoz, de máris nagy köszönetem Yu Zemin barátomnak, akinek remek munkája nélkül nem juthattam volna idáig. A vers legyen veletek

 – kommentálta a hírt Facebook-oldalán a költő. 

A 2017 óta kiadott díj ma már az egyik legfontosabb irodalmi elismerés Kínában, amelyet a Kínai Írószövetség, a Kínai Opera- és Táncszínház, Luzhou város önkormányzata, valamint a díj és esemény fő támogatója, a Luzhou Laojiao Likőrkészítő manufaktúra közösen alapított – emlékeztet cikkében a Kultúra.hu. 

A díjat októberben adják majd át több száz kínai és külföldi irodalmi szakember meghívásával néhány napos kulturális találkozó és nagyszabású gálaest keretében a kínai Szecsuán tartomány egyik történelmi városában, Luzhouban. A díjazott az elismerő oklevél mellé kap majd egy üveg ötvenéves, tízezer euró értékű, eredeti palackozású úgynevezett „fehér likőrt”, továbbá húszezer eurós jutalmat is. 

Turczi István

Turczi István József Attila-, Babérkoszorú- és Prima Primissima-díjas költő, műfordító, egyetemi oktató, a Parnasszus folyóirat és kiadó alapító főszerkesztője, a Magyar PEN Club főtitkára, a Magyar Írószövetség költői szakosztályának többször újraválasztott elnöke. Turczi műveit a Pro Cultura Hungarica díjjal elismert Yu Zemin, a kortárs magyar irodalom kiváló ismerője fordította le kínaira. 

Borítókép: Turczi István (Fotó: MTI/Marjai János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.