A Magyar Zene Háza legyen megkérdőjelezhetetlen márka

A Magyar Zene Háza igazgatója, Horn Márton beszélt az elmúlt másfél évről és az intézmény jövőbeni terveiről.

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 15:42
Magyar Zene Háza
Magyar Zene Háza, Kórusok téli éjszakája Fotó: Mohai Balázs Forrás: Magyar Zene Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Zene Háza operatív igazgatójával, Horn Mártonnal a Kultura.hu készített interjút, amelyben arról is szó esett, hogy kilenc év előkészítő munkája után jöhetett létre ez az Európában is egyedülálló építészeti és kulturális intézmény. A koncepció kidolgozása során azt tartották szem előtt, hogy milyen hangversenytermek, könnyűzenei helyszínek hiányoznak a magyar fővárosból. Olyan intézményt kívántak létrehozni, ami egyszerre képes a közönséget megszólítani, az újdonságokat bemutatni, mindezt úgy, hogy az ismeretterjesztő funkciókat is ellásson. Így a Magyar Zene Háza tervezése óta az előadó-művészet, a zenepedagógia és kiállítások hármas egységében gondolkodtak. 

Magyar Zene Háza
A Magyar Zene Háza előadásai telt házasak Fotó: Magyar Zene Háza/Mohai Balázs

 

Magyar Zene Háza a 21. század emberének készült

Nem múzeumot, hanem egy bejárható, élettel teli közösségi helyszínt szerettek volna, amely valóban a zeneszeretők és a zene iránt érdeklődők befogadóhelyévé tud válni. Az elmúlt másfél év látogatói száma és a visszajelzései is azt mutatják, hogy a Magyar Zene Háza sikeres betölteni azokat a feladatokat, amelyeket alkotói egykoron neki szántak.

Az elmúlt évben több mint ezer program került megrendezésre a Magyar Zene Házában – nyilatkozta az operatív igazgató.

Horn Márton beszámolt arról is, hogy a 21. századi intézményeknek már más funkciókat kell betöltenie, mint a korábbi évszázadokban. Amíg a múltban a múzeumok, közgyűjtemények templomszerű, megközelíthetetlen, magas lépcsővel elválasztott épületek voltak, addig mára az emberléptékű intézményekre lett igény. Ilyen, lelki és fizikai nyitottságot tükröző mestermű lett a Sou Fujimoto japán építész által megálmodott Magyar Zene Háza, amelyet azonnal megszerettek a magyarok és az ide érkező turisták. Az épület a közönség igényeihez igazodik, sokféleképpen hasznosítható tereivel pedig képes sokféle feladatot ellátni. 

– Szeretnénk elérni, hogy a Magyar Zene Háza stabil, szakmailag megkérdőjelezhetetlen márka legyen

mondta Horn Márton.

Magyar Zene Háza
A Magyar Zene Háza nyit a legfiatalabbak felé is. Ramazuri – Lengemesék előadás Fotó: Magyar Zene Háza

Az elmúlt hónapokban a Magyar Zene Háza 350 iskolás csoportot fogadott, őszi foglalkozásaikra már beteltek a férőhelyek. Ezért a Magyar Zene Háza vezetése azon dolgozik, hogy a zenepedagógia és az esélyegyenlőségi programokkal ki tudjanak lépni a jelenlegi keretek közül. Szeretnének egy utazó zenepedagógiai csapatot létrehozni, amellyel az ország különböző pontjaira eljutva tolmácsolhatnák a Magyar Zene Háza programját és üzenetét. 

A teljes interjú a Kultura.hu oldalán érhető el. 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.