A brit színészek is szimpatizálnak a sztrájkkal

Brian Cox, Imelda Staunton, Naomie Harris és Simon Pegg is ott volt a brit sztárok között, akik pénteken London belvárosában, a Leicester Square-en demonstráltak, hogy kifejezzék szolidaritásukat az Amerikában sztrájkoló kollégáikkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 22. 11:00
brit színészek kiállás
SAG-AFTRA Members Join The Picket Line In New York City
Hollywood sztrájk
NEW YORK, NEW YORK - JULY 19: SAG-AFTRA members and supporters protest as the SAG-AFTRA Actors Union Strike continues in front of Paramount at 1515 Broadway on July 19, 2023 in New York City. Members of SAG-AFTRA, Hollywood's largest union which represents actors and other media professionals, have joined striking WGA (Writers Guild of America) workers in the first joint walkout against the studios since 1960. The strike could shut down Hollywood productions completely with writers in the third month of their strike against the Hollywood studios. John Lamparski/Getty Images/AFP (Photo by John Lamparski / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: AFP/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Guardian online kiadása számolt be a brit sztárok akciójáról. Brian Cox, az Utódlás című nagy sikerű tévésorozat főszereplője és a többi brit színész szakszervezetük, az Equity képviseletében vonult az utcára. A demonstrálók soraiban feltűnt Rob Delaney, David Oyelowo, Andy Serkis, Rakie Ayola, Penelope Wilton és Jim Carter is. A brit szakszervezet egyidejűleg a manchesteri Media Cityben is rendezett egy demonstrációt.

brit színészek kiállás Members Of SAG-AFTRA And WGA Go On Strike At Fox, Amazon And Sony Studios
Hollywood sztrájk
Daniel Riordan és Jermain Hollman is tiltakozik (Fotó: AFP/Getty Images)

A 160 ezer amerikai színészt tömörítő SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists – Filmszínészek Céhe-Televíziós és Rádiós Művészek Amerikai Szövetsége) a múlt héten hirdetett határozatlan idejű sztrájkot, miután a stúdiókkal és filmgyártókkal a szerződésekről folytatott egyeztetéseik zátonyra futottak. A SAG-AFTRA ezzel csatlakozott a hollywoodi forgatókönyvírók május elején kezdett sztrájkjához. A hollywoodi színészek sztrájkjáról, illetve az írók felháborodásáról is hírt adtunk korábban, ezekről itt tájékozódhatnak.

A londoni demonstráción felszólaló Brian Cox az amerikai rendszer visszásságaira hívta fel a figyelmet, illetve a mesterséges intelligencia jelentette kihívásokra is rámutatott. A többi között azt említette példaként, hogy az amerikai színészeknek a különböző platformokon játszott ismétlések utáni jövedelmekre azért is szükségük van, hogy fizetni tudják az egészségügyi szolgáltatásokat. Elmondta, hogy egy színészkollégájával a közelmúltban egy stúdió „egyértelműen közölte, hogy megtartják a képmását, és azt csinálnak vele, amit akarnak”. Az Utódlás sztárja szerint ez teljességgel elfogadhatatlan, és ez ellen fel kell venni a harcot.

A SAG-AFTRA és a WGA (Writers Guild of America) közös akciója miatt Hollywoodban leálltak a film- és televíziós produkciók. A filmvárosban utoljára több mint hatvan éve fordult elő hasonló sztrájk. Nagy-Britanniában számos filmet koprodukcióban készítenek, és a nagy brit stúdiókban több amerikai filmet forgatnak, amelyek most mind leálltak.

A 47 ezer tagot számláló Equity szakszervezet hangsúlyozta szolidaritását a SAG-AFTRA-val, és bírálta Anglia szigorú sztrájkellenes törvényeit, amelyek miatt tagjai nem folytathatnak szolidaritási sztrájkot. Az Equity egyúttal azt tanácsolta tagjainak, hogy ha Equity-szerződésük van, folytassák a munkát. 

Azon vagyunk, hogy ne lehessen az amerikai színészektől elvenni a munkát, vagy megkerülni a sztrájkot. Azokat a produkciókat is ellenőrizzük, amelyek nem engedik, hogy a SAG-AFTRA tagjai a szerződésük alapján dolgozzanak, ugyanis ez Nagy-Britanniában törvénytelen. A SAG-AFTRA-tagok szakszervezetük jóváhagyásával jelentkezhetnek Nagy-Britanniában meghallgatásra és vállalhatnak munkát az Equity-szerződés alapján. Az ilyen szerződéseket csak akkor hagyjuk jóvá, ha a feltételek megegyeznek azokkal, amelyeket a SAG-AFTRA az Egyesült Államokban követel 

– közölte Paul W. Fleming, az Equity főtitkára.

Az Equity jövőre kezd tárgyalásokat. Fleming szerint Nagy-Britanniában is az amerikai helyzethez hasonló kérdések merülnek fel a jövedelmekkel és a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. A brit film- és televíziós műsorok 95 százaléka szakszervezeti megállapodás alapján készül, és az országban a színészek 84 százaléka az Equity tagja – mondta a szakszervezeti vezető.

Borítókép: SAG-AFTRA-tagok csatlakoznak a sztrájkhoz New Yorkban (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.