A magyar kultúrát a keresztény értékek képviselete támasztja alá – jelentette ki Tuzson Bence Palicson

A nehézségek ellenére a magyarok mindig képesek voltak megmaradni, ennek titka pedig a magyar nyelv, amely egyben a magyar kultúra hordozója is – mondta Tuzson Bence igazságügyi miniszter szombaton Palicson, a vajdasági magyarság központi augusztus 20-i ünnepségén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 20. 8:00
TUZSON Bence
Szabadka, 2023. augusztus 19. Tuzson Bence igazságügyi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) székházában Szabadkán 2023. augusztus 19-én. MTI/Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd Forrás: MTI/Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter kiemelte: a magyarokat a nyelv tartja össze, de ezzel összefüggésben a magyaroknak kötelességük is van, hiszen a nyelven keresztül marad meg a kultúránk, és a nyelven keresztül erősödik meg a nemzet. Hozzátette: ahhoz, hogy képesek legyünk újrateremteni a kultúrát, segíteni kell a következő nemzedéknek, és tovább kell adni az emlékeket. 

TUZSON Bence
Tuzson Bence igazságügyi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) székházában Szabadkán 2023. augusztus 19-én (Forrás: MTI/Molnár Edvárd)

A magyar kultúrát pedig a keresztény értékek képviselete támasztja alá, ezekre az értékekre mint értékalapokra épülnek rá további értékeink.

Az igazságügyi tárca vezetője rámutatott, hogy a vajdasági magyarok olyat tettek, ami korábban másoknak nem sikerült, amikor a szerbek és a magyarok közötti ellentétet barátsággá alakították. – A szerb–magyar viszony ma más, mint évszázadokon keresztül volt. Ma jó partneri és baráti viszonyban vannak ezek az országok egymással. Ezt bizony meg kell tartanunk és meg kell erősítenünk – húzta alá. Úgy folytatta: a magyarok és a szerbek érdekeinek közösnek kell lenniük, és a magyarok mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy Szerbia egy közösségbe, az Európa Unióba kerülhessen Magyarországgal. – Ezen fogunk dolgozni a következő időszakban, és ezen fogunk dolgozni a magyar soros elnökség idején is – szögezte le.

Tuzson Bence emlékeztetett arra, hogy a magyar állam az utóbbi időben, főleg a kettős állampolgárság intézményével megváltozott, Magyarország ma már nem egy határok által körbezárt kis ország, hanem minden magyarok közössége, egy erős közösség, amelyiknek minden magyar a tagja. Ahogy minden magyar felel Magyarországért, úgy Magyarország is felel minden magyarért, ezért folytatni fogja a támogatási politikáját – tette hozzá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke arról beszélt, hogy a vajdasági magyarok azzal fejezik ki a leginkább tiszteletüket Szent István király iránt, hogy jövőt építenek a szülőföldjükön, „éppen úgy, ahogyan azt államalapító királyunk tervezte, amikor letelepedett az itt élők közé: együttműködésben, magunkból és lehetőség szerint a velünk együtt élőkből is a legtöbbet, a legjobbat kihozva”.

Szent István örök emberi értékekre épülő keresztény államot alapított, és ezt az államot egész életében azzal szolgálta, hogy egységet kívánt teremteni nemcsak a magyarok között, de azokkal is, akik itt éltek, és azokkal is, akik országába érkeztek, tudásukkal, tehetségükkel felvirágoztatni azt. Az utak metszéspontján megteremtett állam legfőbb erejének a kereszténység mellett a szellemi felkészültséget és a határozottságot tartotta. Ezen bölcsessége tartja meg őt ma is a legbölcsebb európai uralkodók között

– hangsúlyozta a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

– Az országhatárok sokszor változtak, legutóbb százhárom évvel ezelőtt, amikor az első világháborút lezáró trianoni békediktátum a magyar állam eltűnését kellett volna, hogy eredményezze, ám Szent István király, aki országát Isten anyjának oltalmába ajánlotta, erőt és kitartást adott a magyaroknak, hogy megmaradjanak – magyarázta Pásztor István. Hozzátette, hogy a magyarok egymástól elvágva és kisebbségi sorsba kényszerítve is megmaradtak, majd az anyaországiakkal együtt 2010-ben újra egymásra találtak. – Ebből a magyar–magyar egymásra találásból pedig szárba szökkent az államalapító vállalása: elfogadni és közösen építkezni – húzta alá.

A VMSZ elnöke kiemelte: – Tudjuk, hogy az elmélyült vallásosság gyengévé vált, de éppen államalapító királyunknak köszönve megmaradhatott a hit. A hit mindabban, amit módszeresen szerettek volna kilúgozni a magyarokból, elhitetve velük, hogy kevesebbek az európaiaknál, mintha egyébként az európaiság önmagában valamiféle érték lenne – részletezte.

 

Borítókép: Tuzson Bence igazságügyi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) székházában Szabadkán 2023. augusztus 19-én. (Forrás: MTI/Molnár Edvárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.