Koltai Lajos is bemutatja meghatározó magyar filmes élményeit az ünnepi hétvégén

Különleges ünnepi interjúcsokorral készül szombati adásában a Svenk, ugyanis a hazai mozgóképes szakma kiválóságai arról beszélgetnek, hogy számukra mit is jelent a magyar film. A műsorban feltűnik a várva várt Semmelweis két alkotója Koltai Lajos rendező és Vecsei H. Miklós főszereplő, valamint a Most vagy soha! Petőfi-moziban is játszó Berettyán Nándor színművész és Lóth Balázs rendező.

Magyar Nemzet
2023. 08. 19. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező elsőként Maár Gyula Prés című művét emelte ki, amit tulajdonképp egy Törőcsik Mari monológnak nevezett, majd a világhírű színésznő kapcsán a rendező felidézte, hogy a Déryné, hol van? című alkotás miatt kezdték el munkásságát mézbarna félhomályként emlegetni, ugyanis ebben operatőrként dolgozott együtt Maárral és Törőcsikkel. – Az életem egyik kiugró pontja volt a Déryné. Mari egyszer megkapta Cannes-ban a színészi alakítás nagydíját, ami egy csoda dolog, és nem sok emberrel történik meg. Mondhatom, hogy minden amerikai színésznek, színésznőnek ez a vágya, hogy legyen egy ilyen elismerése. De Marinak odaítélték ezért a csodáért, ami számomra is egy kiemelkedő, emblematikus élmény – összegezte Koltai.

Vecsei H. Miklós színész a Svenkben elmesélte, hogy rá akkora hatással volt Az ötödik pecsét, hogy a mű színpadra állításán munkálkodik épp. – Ha az embernek művészként megadatik az, hogy mesterekkel dolgozzon vagy tanítsák, akkor magának sem kíván mást, mint hogy minél tovább maradhasson ennek a dolognak a bűvkörében, de persze csak akkor, ha ez a dolog igazi – fogalmazott a saját verseskötetekkel is jegyző Vecsei.

Latinovits Zoltán munkásságának vonalán maradt Berettyán Nándor színművész is, aki kiemelte, hogy ő a mozgóképes alkotásokhoz először a színészi játékon keresztül tudott kapcsolódni. Lóth Balázs, a Most vagy soha! film rendezője a Mephistót jelölte meg kedvenc alapművének. – Valahányszor látom a tévében, nem tudok egyszerűen fölállni. Az előbb összefutottunk itt a bejáratnál Koltai Lajossal. A tanár úrral való találkozás mindig megdobogtatja a szívem. A napfény ízét is mondhatnám, ami jóval későbbi mű tőle, ám számomra az is egy fantasztikus dolog tőle.

A Svenk adását 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.