Disztópiák riasztó üzenete

„Ha mind a múlt, mind pedig a külső világ csak tudatunkban létezik, s ha tudatunk maga szabályozható, akkor mi a helyzet?” Ezzel a – George Orwell 1984 című regényéből származó – idézettel indult a Kunszt, az M5 képzőművészeti magazinműsorának szeptember 25-i adása, amely – ezek után aligha meglepő módon – a disztópiákkal, vagyis a sötét jövőt felvázoló alkotásokkal foglalkozott.

2023. 09. 26. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Márk filozófus, esztéta – kutatási területei között van a posztmodernitás, a poszthumanizmus és a spekulatív realizmus, 2016 óta számos kötete jelent meg ezekben a témákban Lovász Ádámmal közösen – a műsorban elmondta: vannak disztópiák, amelyek a városi életmód sötét és elbizonytalanodott aspektusait tematizálják, ez akár Chaplin Modern idők (1936) című filmjéig visszanyúlik. Vannak azok a művek, amelyek az ökológiai válságot mutatják be, és vannak, amik az ember-robot kapcsolatot. Említése szerint az első disztópia a Gulliver utazásai, Jonathan Swift 1726-ban keletkezett szatirikus utazási regénye. A mai disztópiát elsősorban a posztmodernhez fűződő viszonya határozza meg. 

Illetve a másik nagyon érdekes aspektus, hogy a korai disztópiák mindig egy bizonyos társadalmat, egy disztopikus társadalmat írtak le, míg ma – itt említhetjük a filmeket a Jurassic Parktól (1993) kezdve az Elysium – Zárt világig (2013), alapvetően az ökológiai válság és a természet felszámolódása, felbomlása […] kerül előtérbe. […] Nemcsak a technológia és az ember közötti átalakuló viszonyrendszer jelenik meg, hanem a természet összeomlása és a természet és a társadalom hibridizációja. Ma a […] képzőművészetet uraló disztópiák közül nagyon-nagyon sok a természettudományok, a kultúratudományok és a filozófia felől érkezik

 – fogalmazott.

Képkocka a Kunszt szeptember 25-i, disztópiákkal foglalkozó adásából (Forrás: M5)


A képzőművészetben jelen lévő disztópiák kapcsán – többek között – Kisróka Csaba, Győrffy László, Jack és Inno Schapman, Annie Capur neve hangzott el. 
A magyar mozgóképtörténet disztópikus vonulatát Réz András esztéta tekintette át, és a következő filmeket említette: Az erőd (1979), Macskafogó (1986), Meteo (1989), Éden (2020).

Most csinálod a jövőt. Ha elrontod, akkor olyan lesz, amit most mutatok neked

– összegezte az alkotók legfontosabb szándékát egy-egy disztópia kapcsán. 

Az egyik nagyhatású disztópia, George Orwell 1984 című művének gyorselemzése

 

A teljes adást megnézhetik az alábbi linken: https://mediaklikk.hu/video/kunszt-2023-09-25-i-adas/

Borítókép: Képkocka a Kunszt szeptember 25-i, disztópiákkal foglalkozó adásából. (Forrás: M5)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.