Egy csepp varázslat – megkezdődött a Budapesti klasszikusfilm-maraton

Különleges helyszíneken különleges filmek különleges közönségnek. Talán így foglalhatjuk össze az előttünk álló napok lényegét, hiszen a kedd esti ünnepi megnyitóval útjára indított VI. Budapesti klasszikusfilm-maraton hat napja alatt öt helyszínen 110 vetítés lesz, összesen 160 filmet nézhet meg a nem mindennap látható remekművek iránt érdeklődő közönség, köztük 48 restaurált magyar filmet.

2023. 09. 13. 13:00
KOLTAI Lajos
Budapest, 2023. szeptember 12. Koltai Lajos operatõr beszél a VI. Budapesti Klasszikus Film Maraton megnyitóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2023. szeptember 12-én. A szeptember 17-ig tartó fesztiválon a Nemzeti Filmintézet szervezésében több mint száz vetítést tartanak, magyar és külföldi restaurált klasszikust mutatnak be. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) által szervezett vasárnapig tartó fesztivál, ünnepélyes megnyitóval, a magyar filmtörténet korai alkotásainak sorsáról szóló kisfilmmel, illetve az eredetileg 2000-ben bemutatott Maléna című, Koltai Lajos által fényképezett filmdráma vetítésével kezdődött kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A filmünnepen természetesen kiemelt szerepet kapnak a magyar filmek és a magyar filmesek, fókuszba kerül például a Korda-univerzum.

Az érdeklődők filmválogatást láthatnak, amely Korda Sándor pályája mellett bemutatja azokat a munkatársakat is, akik közreműködtek a második világháború utáni brit filmipar megteremtésében, többek közt a két másik Korda testvért, Zoltánt és Vincét és a legendás forgatókönyvírót, Bíró Lajost. De szerepelnek a programban olyan filmek is, mint Latabár Kálmán klasszikusai, Keleti Márton és Gazdag Gyula művei. Olyan különlegességek is láthatók nagy kivetítőn, mint az 1916-ból fennmaradt első mozgókép Budapestről, a legelső Oscar-díjas film, a Szárnyak, valamint neves magyar női rendezők első alkotásai és számos sport témájú dokumentumfilm.


A dolog azért különösen érdekes, mert miközben az köztudott, hogy a világ filmiparának születése körül magyar zsenik sokasága bábáskodott, a hazai filmkultúra kezdeteiről csak alig-alig hallunk, tudunk. Ennek oka nyomasztóbb, mint gondolnánk: a magyar filmtörténet 120 éve alatt készült alkotások több mint harmada eltűnt vagy megsemmisült. Az itthon készült némafilmek 95 százaléka és második világháború előtt forgatott hangosfilmek 25 százaléka vált hozzáférhetetlenné. A pusztulásban a nemtörődömség, a véletlen balesetek, és a tudatos szelekció (például a kommunista hatalomátvétel után) egyaránt szerepet játszik – derült ki abból a dokumentumfilmből, amit a klasszikusfilm-maraton megnyitóján mutattak be. Egyúttal azt is megtudhattuk: nem a semmiből érkeztek Angliába és Amerikába a magyar zsenik, hanem előbb hazai pályán, a kezdetekben igen jelentős magyar filmgyártás keretei között tanulták meg a filmes varázslat megalkotásának fortélyait. 

KÁEL Csaba
Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) elnöke (Fotó: Szigetváry Zsolt)


Ezek előrevetésével érdemes felidézni Káel Csaba megnyitón mondott szavait. A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI elnöke egyebek mellett arra hívta föl a figyelmet, hogy mára London után Budapest a második számú európai filmgyártó bázis. 

Egy film a jó és világos történet mellett egy csepp varázslatot is rejtsen magában!

– idézte a kormánybiztos Emeric Pressburger (Pressburger Imre) szavait, s ezzel talán azt is elárulta, miféle szellemiség tette annyira ellenállhatatlanná a korai magyar filmeseket. 
 

RÁDULY György
Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója (Fotó: Szigetváry Zsolt)

Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója a fesztivál nem túl hosszú, ám annál dinamikusabb fejlődést mutató történetét foglalta össze, majd elmondta, miféle filmeket láthatunk, milyen vendégek és támogatók vesznek részt a nagyszabású rendezvényen. 
 

A magyar filmek mellett bemutatják a Jézus Krisztus Szupersztárt, az Ed Woodot és a Grease-t is.  Láthatók lesznek Tóth Endre magyar és amerikai filmjei, és  Magyarországon először mutatják be Tanaka Kinujo alkotásait, a Cannes-ban debütált Godard-ról készült dokumentumfilmet és a nemzetközi archívumok frissen restaurált filmjeit.


A Szent István-bazilika előtt felállított óriásvásznon vetített filmek ismét ingyenesek lesznek, de a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben ötszáz forintos áron válthatók jegyek. A Budapest Music Centerben a némafilmek vetítését neves dzsesszzenészek előadása kíséri.
A filmmaraton részletes programja az NFI weboldalán érhető elő.    

Borítókép: Koltai Lajos operatőr a VI. Budapesti klasszikusfilm-maraton megnyitóján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.