A püspök ma is erőt ad

A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumot a püspök halálának harmincadik évfordulóján hozták létre, ezelőtt 13 évvel. A kiállítás a püspök életét a szülőfalutól egészen a haláláig mutatja be, képet adva azokról a történelmi eseményekről, amelyek befolyásolták az erdélyi magyarság életét, kultúráját. A múzeum mellett 2021-ben nyitották meg a Márton Áron Zarándokközpont, amely a helyi közösség nevelési programjainak, konferenciáknak is helyszínt biztosít.

Forrás: maszol.ro2023. 10. 08. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár Csilla, a múzeum igazgatója Maszol.ro-nak nyilatkozva egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Márton Áron püspök „örökérvényű hőse az erdélyi magyarságnak”. Ezért tartották fontosnak, hogy létrehozzanak egy olyan emlékhelyet, ahol a püspök életével, szellemiségével, munkásságával a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek, és levonják a maguk következtetését: hogyan érdemes élni akár nagyon nehéz történelmi körülmények között is.

A 13 évvel ezelőtt önkéntes alapon létre hozott múzeumot ma is önkéntesek működtetik. Lázár Csilla is szabadidejében végzi ezt a munkát. Azt is megemlítette, hogy nemcsak a közösségnek fontos a tárlat, de az önkénteseknek is sokat ad, példájával, hagyatékával egyaránt.

Márton Áron püspök írásos hagyatéka rendkívül gazdag, és szinte nincs az életnek olyan területe, amely kapcsán ne találnánk nála biztató vagy bátorító szavakat. Ő az utókorra vonatkozóan nem rendelkezett, de hogyha megtette volna, mi úgy gondoljuk, hogy azt hagyta volna ránk, hogy a közösséget erősítsük, és folytassuk a nevelést. Részben ennek megvalósítására jött létre a Márton Áron Zarándokközpont, ami a látogatók fogadására is alkalmas, de helyi közösségi programoknak is teret biztosít

– magyarázta a múzeumigazgató.

Borítókép: Lázár Csilla, a múzeum igazgatója (Forrás: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.