Hatvan éve hunyt el a sanzonok királynője, Édith Piaf

Kevesek rendelkeznek oly egyedi hanggal és kisugárzással, hogy már életükben legendává válnak. Édith Piaf kétségkívül beírta magát a zenetörténelembe, még halála után hatvan évvel is ha meghalljuk, hogy La vie en rose vagy Padam, padam, csak rá, a 147 centiméter magas sanzonkirálynőre tudunk gondolni. Önéletrajzát Életem címmel 1964-ben adták ki, magyar nyelven 1989-ben jelent meg. Életéről filmek, színdarabok, könyvek sokasága készült, 2007-ben Marion Cotillard Oscar-díjat kapott az énekesnő megszemélyesítéséért. A 2015-ben bemutatott francia produkció, a PIAF! The Show már több mint ötven országban több mint négyszáz előadást ért meg.

Forrás: MTI2023. 10. 10. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utcáról a kabaréba

A sanzonkirálynő 1915. december 19-én született Édith Giovanna Gassion néven. Egyesek szerint az utcán találták, de ez nem igaz: az anyakönyvi kivonat szerint ugyanis egy párizsi külvárosi kórházban egy olasz kávéházi énekesnő és egy utcai artista gyermekeként jött a világra. Hányatott gyerekkora volt, hiszen anyja korán elhagyta és a Belleville szegénynegyedben élő nagyanyjára bízta, majd apai nagyanyjához került, aki egy normandiai bordélyházat vezetett. Később alkoholista, vándorcirkuszos apja nevelte, éppen ezért a vándorélet miatt iskolába nem járhatott. 

Tizenöt évesen otthagyta apját és Párizsban utcai énekesnőként próbált megélni. Az elzülléstől a Pigalle egyik kabaréjának tulajdonosa mentette meg. 

A férfi szárnyai alá vette és bárjában foglalkoztatta, ő adta rá a védjegyévé vált egyszerű, fekete ruhát. Piafnak is ő nevezte el, a szó a francia argóban kis verebet (la môme piaf) jelent, amely utal az énekesnő apró, alig 147 cm magas termetére.

A „kis veréb” útja a világhírig

Énekesnői karrierje a költő és szövegíró Raymond Asso és a zeneszerző Marguerite Monnot dalainak előadásával indult 1937-ben, az ABC színházban tartott fellépésén elsöprő sikert aratott, a közönség soraiban felállva tapsoló Maurice Chevalier azt kiabálta: 

Ez a gyerek a szívéből énekel!

Piaf a második világháború alatt, a német megszállás idején részt vett a francia ellenállásban, de a felszabadulás után kollaborációval vádolták meg, mert a német tiszteknek fenntartott bárokban is énekelt és 1943-ban részt vett egy berlini koncertkörúton. Egyik barátja, az ellenállás tagja azonban tanúskodott mellette, mivel többször fellépett németországi hadifogolytáborokban is, és számos fogoly szökésében segített. Ezt követően karrierje a második világháború után teljesedett ki, 1946-ban nyugat-európai körutat tett, 

1955-től az újra megnyílt párizsi Olympia színpadán rendszeresen teltház előtt énekelt,

 és több mint húsz éven át az ő lemezei voltak a legkeresettebbek a francia piacon. 

 

A kezdeti kudarc után az Egyesült Államokban is népszerű lett, de több filmben is szerepelt, partnere volt többek között Yves Montand, rendezte Jean Renoir is. A sanzon királynője sikerei csúcsán sem feledkezett meg az indulás nehézségeiről, fiatal művésztársait mindig segítette. 

Olyan művészeket fedezett fel és támogatott, mint Yves Montand, Gilbert Bécaud, Charles Aznavour, Georges Moustaki. 

Rivaldafény a színpadon, sötétség otthon

Énekesnőként sikeres volt, magánélete azonban kudarcok sorozata: 

1935-ben első szerelmétől, Louis Duponttól született egy lánya, aki kétévesen agyhártyagyulladásban meghalt. Sokáig kereste az igazit, akit végül Marcel Cerdan bokszbajnokban talált meg, ám ő nem sokkal kapcsolatuk kezdete után repülőgép-balesetben életét vesztette. 

A tragédiát Piaf nem tudta kiheverni, egyre többet ivott, egy autóbaleset után rászokott a morfiumra is. 

Egyik kapcsolatból a másikba sodródott, de mindegyikből csalódással, szenvedve került ki. Kétszer ment férjhez, először 1952-ben egy Jacques Pills nevű énekeshez, akitől négy év múlva elvált, másodszor 1962-ben egy nála húsz évvel fiatalabb, fodrászból lett énekeshez, Théo Sarapóhoz.

Mindenáron énekelni

Magánéleti bonyodalmak ellenére és a rákkal viaskodva is megszállottan dolgozott. Úgy fogalmazott:

Ha nem énekelhetek, inkább meghalok.

Halála előtt néhány hónappal pályája egyik meghatározó állomásán, a párizsi Olympia színpadán lépett fel, bár ekkor már szó szerint alig állt a lábán. 

1963 augusztusában a provence-i Grasse külvárosába, Plascassierbe vonult vissza, itt hunyt el október 10-én, mindössze 47 éves korában. 

Bár Párizs érseke (az énekesnő életmódjára való tekintettel) nem engedélyezte a halotti misét, 

az énekesnő temetésekor a francia főváros utcáit ellepte a tömeg és a második világháború óta először bénult meg teljesen a közlekedés.

 

Borítókép: Édith Piaf 1962-ben a párizsi Olympia színpadán (Fotó: Eric Koch)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.