A 75. Frankfurti Könyvvásáron nem kaphat díjat a palesztin írónő

A meghasonlott nyugati elitek zavarát tükrözi egy különös díjazás-díjtalanítás huzavona, amely szomorú árnyékot vet a ma kezdődő 75. Frankfurti Könyvvásárra. A LitProm egyesület Adania Shiblinek, egy palesztin írónőnek ítélte a maga LiBeraturpreis nevű elismerést, amelyet a könyvvásáron akart volna átadni a díjazottnak, ám a sajtóban megjelent kritikákra tekintettel úgy döntött, mégsem lesz díjátadó Frankfurtban. Igaz, az elismerést nem vonta vissza a palesztin alkotótól.

2023. 10. 18. 18:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberi sorsokról vagy antiszemita érzelmekről szól a regény?

Adania Shibli írónő a „globális dél” női szerzőjeként kapta volna a díjat a 2020-ban németül (2022-ben magyarul is) megjelent Minor Detail (Egy apró részlet) című kötetéért. A regény komoly elismerést aratott a kritikusok körében, megjelenése évében jelölték a National Book Award legjobb fordításért járó díjára, a következő évben pedig a Nemzetközi Booker-díjra. Mások azonban keményen kritizálták. Ők úgy látták, a regény az antiszemita narratívákat szolgálja. A zürichi Tagesanzeiger kolumnistája például arról elmélkedett a Frankfurtban átadni tervezett újabb elismerés kapcsán: 

kitüntethető-e napjainkban egy olyan regény, amely Izraelt gyilkológépként ábrázolja...

Majd feltette a kérdést, vajon hogyan kell kezelnie Európának azt az irodalmat, amely „Izrael-ellenes és antiszemita érzelmeket hoz a kulturális színtérbe?”
A napokban Berlinben lezajlott Hamász-barát tüntetésekre reflektálva a német Die Tageszeitung is kritikusan fogalmazott: „Olyan alkotásnak ítéltek díjat, amelyek Izrael államot gyilkos gépezetként ábrázolja.”

A magyar kiadás címlapja (Forrás: Líra.hu)

A botrány középpontjába került regényről így ír a magyar kiadó a 2022-es kiadás fülszövegében: „1949-ben izraeli katonák megölnek egy csapat beduin férfit a Negev-sivatagban. Egy palesztin lányt foglyul ejtenek, magukkal viszik a táborba, majd megerőszakolják, megölik és a homokba temetik. Évtizedekkel később egy Ramallahban élő palesztin nő elolvas egy cikket az esetről, és megakad a szeme egy apró részleten. A gyilkosságot éppen huszonöt évvel a születése előtt követték el. A nő kutatni kezd az áldozat hangja után. Adania Shibli regénye mesterien mossa egymásba egy izraeli tiszt és egy palesztin civil történetét, láthatóvá teszi az eltörölt narratívákat, emlékeztet rá, hogy a múlt árnyai egészen a jelenig húzódnak, és megmutatja, hogy néha egyetlen apróság is elég ahhoz, hogy megváltoztassa az egész életünket.”

Fontos elmondani, hogy az egyesület döntése jóval megelőzte a Hamász Izrael ellen indított szörnyű támadásait, ám a döntés akkor sem volt konfliktusmentes. Amikor 2023 nyarán az egyesület megnevezte a díjazottat, Ulrich Noller, a WDR német közszolgálati televízió újságírója tiltakozásul kilépett a testületből.

A LitProm plakátja néhány napja még felolvasást és beszélgetést ígért (Forrás: Facebook/LitProm)


Az afrikai, ázsiai és latin-amerikai irodalmat népszerűsítő LitProm egyesület a díjat beharangozó közleménye a regény értékeiről szól: 

szigorúan megkomponált műalkotás, amely a határok erejéről beszél, és arról, hogy az erőszakos konfliktusok mivé teszik az embereket

– tudósít a döntés hátteréről, a konfliktus részleteiről beszámoló Deutsche Welle.

 

Miért nem kapja meg díját Adania Shibli? 

A TAZ kritikusa viszont úgy véli, hogy a könyv első személyű narratívája és empatikus hangvétele elfedi a szöveg alapvető problémáját: minden izraeli katonát névtelen erőszaktevőként és gyilkosként ábrázol, míg a palesztinok megszállók áldozatai. Az izraeli civilek elleni erőszakról nem esik szó, talán azért, mert azt a palesztinok a megszállók elleni felszabadító harc legitim eszközének tartják.
A regény befejezése követi az „ideológiai és embertelen alap” nyomvonalát. A „röpiratszerű vádirat”, amelyben a szöveg összes sztereotípiája megismétlődik – teszi hozzá a kritikus.

Adania Shibli 1974-ben született, Berlinben és Jeruzsálemben él és dolgozik. A palesztin írónő jelenleg a Literaturhaus zürichi szerzője, 2021 óta pedig a Berni Egyetem vendégprofesszora.

A berlini PEN klub is beszállt a vitába és így kommentálta a kritikákat. „Egyetlen könyv sem válik másabbá, jobbá, rosszabbá vagy veszélyesebbé attól, hogy új híreket kapunk” – mondta Eva Menasse, a PEN Berlin szóvivője, hozzá téve: 

Egy könyv vagy megérdemel egy díjat, vagy nem. A zsűri Shiblire vonatkozó döntése, amely hetekkel ezelőtt született, szerintem nagyon jó volt. A díjat megvonni tőle alapvetően helytelen lenne, politikai szempontból éppen úgy, mint irodalmi nézőpontból.

Eva Menasse, a PEN Berlin szóvivője (Fotó: Wikipedia/Picasa)


A LitProm egyesület természetesen ugyancsak reagált a bírálatokra: „Az izraeli háború miatt” úgy döntöttek ugyan, hogy lemondják a Frankfurti Könyvvásáron tervezett díjátadó ünnepséget, ám hangsúlyozták, hogy a bírálatok ellenére továbbra is Adania Shibli Minor Detail című regényének kívánják odaítélni díját. A közlemény eredetileg utalt arra, hogy a döntést „a szerzővel együtt” hozták meg, mivel „jelenleg senkinek sincs kedve ünnepelni”, de Shibli amerikai kiadója, a New Directions ezt cáfolta, és közölte, hogy a szerző örült volna a lehetőségnek és arra használta volna az eseményt, hogy elmondja, véleménye szerint mit mondhat az irodalom jelenünk összefüggéseiről.

 

Az Izrael elleni terrortámadás hogyan befolyásolja a Frankfurti Könyvvásárt? 

Valójában persze a Frankfurti Könyvvásár szervezői sem tudnak mit kezdeni a palesztinbarát nézőponttal. Ők most az izraeli hangokat szeretnék népszerűsíteni. A világ legnagyobb könyvvásárának igazgatója, Juergen Boos így kommentálta a támadásokat: 

A lehető leghatározottabban elítéljük a Hamász Izrael elleni barbár terrorját

Hozzátette, hogy az Izrael elleni terrorizmus ellentmond a Frankfurti Könyvvásár minden értékének, amely „teljes szolidaritásban Izrael oldalán áll.” Ezért a vásár szeretné „különösen láthatóvá tenni a zsidó és izraeli hangokat”. Ennek érdekében az október 21-i irodalmi gálán a Tel-Avivban és Berlinben élő író és békeaktivista Lizzie Doron beszél az izraeli aktualitásokról, de várható számos könyvbemutató, pódiumbeszélgetés, író-olvasó találkozó, amelyek jelenünk zsidó irodalmát mutatják majd be.

Borítókép: Adania Shibli palesztin író és esszéíró (Forrás: Wikipédia)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.