Jon Fosse: A halál és a szerelem a legfontosabb minden művészetben

Az 1959-ben született norvég író leginkább drámaíróként ismert, de emellett regényeket, esszéket és gyermekkönyveket is ír, valamint műfordításokat készít angol, német és óészaki nyelvről. Jon Fosse-vel Andor Éva készített hosszabb interjút a Tények Este számára – írja az Origo.

Forrás: Origo.hu2023. 10. 06. 16:00
A friss irodalmi Nobel-díjas Jon Fosse a norvégiai Frekhaug melletti otthonában 2023. október 5-én
A friss irodalmi Nobel-díjas Jon Fosse a norvégiai Frekhaug melletti otthonában 2023. október 5-én Fotó: Eirik Hagesaeter Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interjú során kitértek Jon Fosse egyedi drámaírói módszerére is: műveiben nagyon kevés leírást használ, a karaktereknek általában még neve sincs, karaktertípusokkal találkozunk. Így nevek helyett annyit tudunk a szereplőkről, hogy férj, vagy éppen idősebb testvér. Ez óriási szabadságot ad a rendezőknek és a szereplőknek is abban, hogy hogyan interpretálják a művet. 

Jon Fosse
Jon Fosse számára az írás olyan, mint a zene (Fotó:  AFP/Håkon Mosvold Larsen)

Ugyanakkor írásmódja másrészről nagyon kötött, azt is beleírja a drámákba, hogy hol milyen hosszú szünetet kell tartani. Fosse szerint épp ezért játsszák annyi helyen darabjait, amelyek egyszerre nagyon nyitott és nagyon zárt rendszerek, így teret adnak az alkotóknak a saját értelmezésük kialakítására.

Az író mesél az alkotási folyamatról is: számára ez olyan, mint a zene. Nem kész koncepcióval áll neki írni, hanem hagyja, hogy a történet az írás folyamán formálódjon. Jon Fosse szerint gyakori, hogy az emberek rosszul kommunikálnak, nem tudják megfogalmazni egymásnak a gondolataikat. Ezzel ellentétben a szerzőnek éppen az a dolga, hogy megfogalmazza a megfoghatatlant, a láthatatlant is. Az interjúban kitér az élet és a halál misztériumára is, bevallva, hogy neki magának hétéves kora óta nincs halálfélelme, mert egy balesetben akkor a halál szélére került.

Az íróval készült teljes interjút itt tudják megtekinteni.

 

Borítókép: A friss irodalmi Nobel-díjas Jon Fosse a norvégiai Frekhaug melletti otthonában (Fotó: AFP/Eirik Hagesaeter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.