Főszerepben Matthew Perry: a színész öt legemlékezetesebb alakítása

A világ nehezen eszmél fel abból a sokkból, amelyet Matthew Perry halála okozott. Mint ismert, a kanadai–amerikai színész ötvennégy éves korában, szombaton hunyt el. Los Angeles-i otthonában, egy jakuzziban találtak rá, halálát fulladás okozhatta. Bár a világ Chandler Bingként ismerte meg, nem szabad megfelejtkeznünk arról, hogy Matthew Perry milyen nagy sztár volt a 90-es és a 2000-es években. Miközben minden idők egyik legsikeresebb sitcomját forgatta, számos főszerepben feltűnt. Az öt legemlékezetesebb mozifilmes alakítását gyűjtöttük most össze, fejet hajtva a néhai, nagyszerű színész előtt.

2023. 10. 31. 20:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Az ifjú Don Juan (1988)
Befejezvén a középiskolai tanulmányokat, az érettségi után a fiatalok előtt két út áll: továbbtanulni vagy munkát keresni. Hősünk, Jimmy Reardon is ebben a cipőben jár, amikor választás elé kényszerül, hogy édesapja nyomására jelentkezzen az üzleti főiskolára vagy inkább dolgozzon. Úgy dönt, ellenszegül a szülői akaratnak és Hawaii-ba utazik pénzkeresés céljából. Az előtte álló út azonban sokkal viszontagságosabb, mint gondolta volna, ráadásul eközben az önmagával harmóniában élni még képtelen kamasz az első igazi barátnőjével bajlódik. Matthew Perry még a Jóbarátok előtt, mindössze 18 évesen debütált a nagyjátékfilmjében, a fiatalon, kábítószer-túladagolásban meghalt River Phoenix oldalán. Perry egy tehetős tinit, Fred Robertset alakította, Phoenix legjobb barátját. 2022-es memoárjában Perry szűkszavúan így emlékezett vissza a az alkotásra: „River jobb és viccesebb színész volt nálam.”

Matthew Perry
Matthew Perry River Phoenix oldalán (Forrás: 20th Century Fox)

2. Bolond szél fúj (1997)

Alex Whitman karaktere Matthew Perry első nagyobb főszerepe volt, miután egy csapásra világsztárrá vált a Jóbarátoknak köszönhetően. Érdekes családi összefonódás, hogy Matthew filmbéli karakterének édesapját a saját apja, John Bennett Perry formálta meg. A sztori szerint az elkényeztetett New York-i építész és Isabel Fuentes (Salma Hayek), a tüzes mexikói fotóslány találkozik egy Los Angeles-i kocsmában, ahol együtt töltenek egy éjszakát. Aztán a lány eltűnik, és mindketten úgy gondolják, hogy ez így van rendjén. Csakhogy alig három hónap múlva Isabel beállít Alexhez, és közli vele, hogy gyereket vár. Na és esküvőt akar! Alex persze tiltakozik, akárcsak a lány díjbirkózó vőlegénye. Az alkotást megtalálja a Prime-on

Matthew Perry
A kritikusok kezdetben nem rajongtak Matthew Perry és Salma Hayek alakításáért (Forrás: Columbia Pictures)

3. Hármasban szép az élet (1999)

Oscar Novak (Matthew Perry) feltörekvő építész besétál a mesésen gazdag Charles Newman (Dylan McDermott) csapdájába. A féltékeny üzletember ugyanis a tervezés helyett más feladatot bíz rá: barátnőjét, a gyönyörű Amyt (Neve Campbell) kellene szemmel tartani. Oscar persze beleszeret a lányba, amitől felbolydul a világ. Kiderül ugyanis, hogy Oscart a családja és a barátai is melegnek tartották. Hab a tortán, hogy üzletfelei sem gondolják másképp.

4. Bérgyilkos a szomszédom (2000)

Amikor meghallom Matthew Perry nevét, nekem ez a film ugrik be elsőként, mivel a színész és Bruce Willis párosa felejthetetlen, örök darabbá emelte ez a mozit. A Bérgyilkos a szomszédom sikerét bizonyítja, hogy még folytatást is készítettek hozzá. Érdekes pletyka, hogy a forgatás alatt Bruce Willis elvesztett egy Matthew Perryvel kötött fogadást, így ingyen és bérmentve kellett szerepelnie a Jóbarátokban. A történet egy Montréalban élő, depresszióban szenvedő amerikai fogorvos, Nicholas Oseransky köré épül fel. Felesége ki nem állhatja, akárcsak anyósa. Jimmy „Tulipán” Tudeski, egykori bérgyilkos költözik a szomszédságukba „Jimmy Jones” álnéven, miután tanúskodott a Gogolak banda ellen, és letöltötte börtönbüntetését. Rövidesen barátságba kerül Ozzal, ám a tutyimutyi fogorvos bizonytalan abban, hogy Jimmy nem ölné-e meg egy adott pillanatban, ha elegendő pénzt kínálnának neki. Kételyeire hamarosan választ kaphat: felesége Chicagóba küldi, hogy dobja fel a maffiának Jimmyt, és gyűjtse be az információért járó jutalmat. Mindeközben a nő Jimmyt is értesíti Oz kiruccanásáról, így a bérgyilkos is dél felé veszi az irányt. Nemsokára feltűnik a színen még egy hírhedt gengszter, Füge Frankie, Oz asszisztense, Jill, Jimmy exe, Cynthia meg egy idióta ügynök, és kezdetét veszi az őrült leszámolás, amiben semmi és senki sem az, aminek látszik.

5. Fapofa (2007)

Miután a Jóbarátok 2004-ben véget ért, Perry elvállalta Harris Goldberg író, rendező eme drámájának főszerepét. A színésznek szimpatikus volt az, hogy a rendező a deperszonalizációs zavarral és a klinikai depresszióval kapcsolatos saját tapasztalataira alapozta a filmet. Perry egy forgatókönyvírót játszik, aki elhatárolódik a világtól, amíg meg nem ismer egy gyönyörű nőt, aki emlékezteti arra, hogyan milyen szép az élet. Ez Perry néhány drámai szerepének egyike, amelyet mindenképpen érdemes megnézni. 

Borítókép: Matthew Perry váratlan halála megrázta a világot (Forrás: Getty Images)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.