A ChatGPT beteljesítheti a herderi jóslatot?

2011-től a magyar nyelv ünnepét novembert 13-án ünnepli a Kárpát-medence magyarsága, ugyanis 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé. Noha a herderi jóslat – a magyar nyelv eltűnéséről – nem vált valóra, de a magyar nyelvet és használóit számos nehézség érte az elmúlt két évszázad alatt. A XXI. században a közösségi média és a mesterséges intelligencia is jelentős veszélyt jelenthet a magyar nyelvhasználatra.

2023. 11. 13. 18:00
digitális
Fotó: -Cinema-Mystica-Vigh-Hidegh-Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pomozi Péter nyelvész megkeresésünkre elmondta, hogy a magyar nyelv napja jó lehetőség arra, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a világunk rohamosan változó kommunikációs formái között vannak olyan örök nyelvi értékek, amelyekre mindannyiunknak jobban oda kellene figyelni.

A nyelvész kiemelte, hogy az elsődleges nyelvi szocializáció a családban történik meg, ahol a szülőknek törekedni kell arra, hogy a gyermekek elmélyültebben ismerkedhessenek meg anyanyelvükkel, hogy megkaphassák azokat az alapokat, amelyeket a későbbi nyelvi és irodalmi tanulmányaik során továbbfejleszthetnek és használhatnak.

A magyar nyelv őrzésére a digitalizáció korában különösen nagy szükség van. 

A Chat GPT és más digitális platformok indokolatlan túlsúlya ugyanis elértékteleníti a nyelvet. 

A szakember hangsúlyozza, hogy az ezekben a digitális terekben eltöltött megnövekedett idővel arányosan romlik a kommunikáció minősége. Mindez pedig óriási károkat képes okozni, nem csak az egyén, hanem a közösség szintjén is.

A nyelvi nevelésnek tehát van gyakorlati és gazdasági vonzata is. Nem lehet figyelmen kívül hagyni őket, ha így teszünk, jelentős károk érik az országot

– mondta a nyelvész, majd hozzátette, hogy ha a digitális felületek átveszik az uralmat az emberiség felett, akkor fontos pilléreket veszthetünk el.

A kommunikáció, a nyelv sokszínűségének kifakulásával megritkulnak a családi és a baráti beszélgetések. A digitális világban pedig személytelen és egysíkú nyelvi világ keletkezik, amely mindenképpen káros.

Pomozi Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar nyelv ügyére nem csak a digitális terekben kell odafigyelni. 

Emlékeztetett arra, hogy a magyar nyelvet a Kárpát-medence hét országában használják, viszont számos helyen nincs lehetősége a magyaroknak arra, hogy az anyanyelvüket használhassák. A nyelvhasználati problémák tehát a mindennapok részei.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Cinema Mystica / Vígh-Hidegh Katalin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.