Batman megalkotóját élete végig bűntudat kísérte

Huszonöt éve hunyt el Bob Kane, a Batman-képregények megalkotója. Pontosabban egyik megalkotója. A Batman karakterének kidolgozásában részt vevő Bob Fingert ugyanis a nyilvánosság előtt évtizedekig tagadta. Élete végén azonban beismerte titkát minden idők egyik leghíresebb képregénykészítője.

2023. 11. 03. 7:03
Batman
1100997920 Forrás: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Kahn néven 1915. október 24-én látta meg a napvilágot New Yorkban. A Bob Kane nevet tizennyolc évesen vette fel, amikor a Walt Disney vetélytársának számító Max Fleischer animációs stúdió segédrajzolója lett. A korban rendkívül népszerű képregények világába 1936-ban csöppent bele, amikor szabadúszóként barátjának, a képregénysorozatok kiadásával foglalkozó Jerry Igernek kezdett dolgozni, majd a DC Comics munkatársaként.

Elsőként Hiram Hick figuráját alkotta meg, mellékalakokat rajzolt más képregényekhez, ezután jött Ginger Snap, Oscar the Gumshoe, majd Doolittle professzor alakja. 

A DC egyik kiadványában 1938 áprilisában debütált Superman. 

A figurát megalkotó Jerry Siegel hamarosan heti 800 dollárt keresett. Kane, akinek fizetése mindössze heti 50 dollárra rúgott, így sóhajtott fel:

Istenem, ha egyszer én is ennyi pénz kereshetnék!

Szerencséje volt, mert a kiadó vezetői a sikeren felbuzdulva még egy szuperhőst felvonultató képregényt kívántak megjelentetni. Kane erre rávágta: „Péntek van, hétfőre lesz nektek egy újabb” – ezen a hétvégén alkotta meg Batmant.

Batman
Bob Kane-re Zorro alakja is nagy hatással volt. (Fotó: Wikipedia)

 

Kane titka

 

Kane egy denevérember főszereplésével kívánta megalkotni új hősét, de csak élete végén ismerte be, hogy Batman megalkotásában volt egy alkotótársa. A cipőügynökként is dolgozó Bill Fingernek mutatta meg első vázlatait. 

Mindezek csak kevéssel tértek el Superman alakjától.

Figurája piros szerelésbe jelenítette meg, a szemeket elfedő fekete álarccal és denevérre emlékeztető szárnyakkal. Finger javasolta a csuklyát, a szárnyak helyett a köpenyt, a kesztyűt és a fekete-szürke színösszeállítást. Finger számos további ötlettel gazdagította Kane elképzeléseit. Ő javasolta többek között a Bruce Wayne nevet. A denevérálcába bújó hős hamarosan segítőt is kapott Robin személyében. Robin karakterének ötlete ugyancsak Fingertől származott, aki azt mondta: 

Batmannek is kell egy Watson, akivel megbeszélheti a gondjait.

 Kane-nek megtetszett az ötlet. Majd megalkották Jokert, a legfőbb ellenséget. Kevesen tudják, de a legjelentősebb történeteket is Bill Finger találta ki.


Batman és Bill Finger

 

Fingernek azonban soha sem lehetett része elismerésben, hírnévben, mivel Kane csak halála után nevezte meg a szerzőtársát. Elmondása szerint ezért évtizedekig bűntudatban élt. Kiváltképp, hogy a Finger szegényen és elfeledve hunyt el.  

Bob Finger későbbi elmondása szerint  50–75 százalékra becsülte Bill Finger szerepét Batman megalkotásában. 

Késői „kompenzálásként” – miután nem kis összegért eladta a Batman jogait a kiadónak – azt kérte, hogy a képregényeken ne csak az ő neve szerepeljen, hanem Bill Fingeré is. 2015 óta valóban mindkettőjük neve alatt jelennek meg ezek a kiadványok.

Borítókép: Batman (Forrás: illusztráció/Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.