Hamarosan elkezdődhet Miskolcon az egykori Avas szálló felújítása

A miskolci közgyűlés a napokban tárgyalt egy előterjesztést az Avas szállóval kapcsolatban, amely után a Boon.hu imegírta: hamarosan elkezdődhet az Avas szálló felújítása. Jóváhagyták ugyanis az MCC Alapítvánnyal és az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Kft.-vel kötendő megállapodást. Konyári György, az épületet megvásárló Mathias Corvinus Collégium (MCC) miskolci képviselet-vezetője válaszolt a Boon.hu kérdéseire.

Forrás: Boon.hu2023. 11. 06. 8:15
Avas
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori Avas szálló épületét, viszontagságos esztendők után 2020 decemberében vásárolta meg a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány felújítási kötelezettséggel. Ennek a teljesítését állagmegóvási és feltárási munkálatok végzésével már megkezdte, a tervezési feladatok előrehaladott állapotban vannak, és a szükséges engedélyek beszerzése és a kivitelezési közbeszerzés lezárása után a tényleges felújítási-építési munkáltatok is el tudnak kezdődni.

Avas
Az egykori Avas szálló Forrás: Facebook/ Szemelvények Miskolc város történelméből blog

 

Az Avas szálló a tehetséggondozás fellegvára és a város kulturális csomópontja lesz

A képviselet-vezető elmondta, hogy ezen a közgyűlésen egy technikai döntést hoztak: jóváhagyták  az MCC Alapítvánnyal és az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Kft.-vel kötendő megállapodást. Az épület műemléki jellege miatt és mert a város emblematikus épületéről van szó, szükség volt a közgyűlési döntésre. A támogatást egyöntetűen megkapták, így közelebb kerültek a céljukhoz. 

Konyári György beszámolt az eddigi munkákról. Az első egy év különböző feltárásokról szólt, ugyanis szeretnék az eredeti állapothoz hűen visszaépíteni az épületet. A feltárás részben levéltári, részben helyszíni munkát jelentett. Nagyon sok helyen az épület eredeti állapota már nem látható. A műemlékvédelem szakemberei végignézték például a falfestések rétegeit, hogy feltárják különböző források alapján, hogyan nézhetett ki egykoron az épület. 2021 óta jelentős állagmegóvási munkát végeztek, amire több mint százmillió forintot költött az MCC. Elkezdődött a felújítás előkészítése is: ez első körben a tervezés közbeszereztetéséről szólt, amelyet a TSPC mérnökiroda nyert el. Jelenleg ott tartanak, hogy év végére megkaphatják az építési engedélyt, és jövő év elején elkezdődhet a közbeszerzési eljárás a kivitelezésre, aztán az év második felében pedig a munka. Mint mondta, a feltárások azt erősítették meg számukra, hogy fantasztikus története van a szállónak, különböző korok és rétegek tárultak fel. Az épület 1894-ben nyitotta meg kapuit és 1989-ig működött, arra törekednek, hogy visszafogott elegancia jellemezze majd a felújítás után. 

Miskolcon nincs hasonló nagyságrendű és hasonlóan patinás épület, talán a lillafüredi Palotaszállót mondhatjuk, ami összemérhető vele. A két terem 300 és 500 fő befogadására lesz alkalmas, azaz olyan helyiségekkel is gazdagodik a város, amelyek nagy konferenciák, kulturális események vagy épp iskolai bálok befogadására is kiválóak lesznek, ezekből egyébként is nagy hiány van a városban. Az épület hátsó, Patak utcára nyíló részén pedig – ez is a mi területünk – pici közparkot is szeretnénk kialakítani 

– sorolta a képviselet-vezető. Az épületről elmondta, hogy az időnek és az előző tulajdonosoknak köszönhetően a falakon kívül nem tudtak mást megőrizni. Teljesen új gépészet kerül az egykori szállóba, ami nagyon hangsúlyosan energia- és környezetbarát lesz. Oktatási intézmény lesz, de szeretnék kinyitni Miskolcnak. Azon gondolkodnak már most is, melyek lehetnek azok a kulturális és iskolai események, amiket be tud majd az épület fogadni. Két nagy, impozáns terme van, amelyeket szintén eredeti állapotukban állítanak vissza: a hajdani fehér terem, és a vörös, ahol a Kossuth mozi működött. Ez eredetileg bálterem volt. Nagy és impozáns terek. Természetesen az MCC is rengeteg programot tervez: nyitott előadásokat, beszélgetéseket, oktatási eseményeket.

A tehetséggondozás fellegvára lesz, és kulturális csomópontja a városnak. Folyamatosan egyeztetnek a műemlékvédelemmel és az MCC-ben is egy profi csapat dolgozik ezen. Mindenkinek az az érdeke, hogy ez az épület megújuljon, de mint Konyári György mondta, ők is csak olyan megújításban gondolkodnak, ami az eredeti formában, de XXI. századi funkciókkal építi újra az egykori szállót. 

 

A teljes interjú ITT olvasható.

Borítókép: Elkezdődhet az Avas szálló felújítása (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.