A Miskolci Nemzeti Színház az Európai Színházi Unió tagja lett

A legjelentősebb európai színházakat magába tömörítő unió célja a nemzetközi kapcsolatok építése, az európai kulturális örökség megőrzése és továbbörökítése. Az Európai Színházi Unióban jelenleg a miskolci az egyetlen magyarországi színház.

2023. 11. 23. 19:00
200 éves a Miskolci Nemzeti Színház
200 éves a Miskolci Nemzeti Színház (Fotó: Góg Zsolt) Fotó: Góg Zsolt Forrás: Góg Zsolt/Miskolci Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új ajtók nyílnak a Miskolci Nemzeti Színház előtt: az Európai Színházi Unió (UTE – Union des Théâtres de l’Europe), amely Európa legjelentősebb színházait foglalja magába, a tagjai közé választotta. Olaszország, Görögország, Csehország, Szerbia, Portugália, Luxemburg, Szlovénia, Románia, Bulgária és Lengyelország színházainak sorába most a Miskolci Nemzeti Színház is csatlakozott. Az unió célja a nemzetközi szintű együttműködés, valamint az európai közszínházak szerepének és értékének erősítése.

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója
Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója (Fotó: Éder Vera)

Az, hogy tagjai lettünk az Európai Színházi Uniónak, elmondhatatlanul fontos mérföldkő a színház életében. Lehetőségünk lesz arra, hogy nemzetközi fesztiválokon vegyünk részt, a tagszínházak előadásait hozzuk el a miskolciaknak, és természetesen a mi előadásainkat is megismerhetik világszerte. Azt hiszem, hogy ez most a legnagyobb büszkeségünk. A társulat kitartó munkája, a közönség sosem lankadó támogatása az, ami eljuttatott minket oda, ahol most vagyunk. Leírhatatlan öröm ez nekünk.

 – fejezte ki háláját Béres Attila igazgató.

 

Az Európai Színházi Unió tagszínházai évente több mint tízezer előadással és hárommillió nézővel rendezvények széles skáláját kínálják.

Legutóbb november 4–19. között Kolozsváron rendezték meg az Európai Színházi Unió 20. Fesztiválját, amelyen görög, cseh, romániai, magyar, luxemburgi, lengyel, szerbiai, portugál, szlovéniai, olasz és bulgáriai társulatok képviseltették magukat.
 

Az unió jelenlegi elnöke Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, aki 2018-tól tölti be pozícióját.

 

Az Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milánói Piccolo Teatro igazgatója, s azóta is Európa egyik legfontosabb színházi szövetsége. Jelenleg az Európai Színházi Unió közel harminc tagot tömörít.

 

Borítókép: Idén ünnepli kétszáz éves jubileumát a teátrum (Fotó: Góg Zsolt)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.