Nyolcvanéves a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara idén nyolcvanéves. A jeles évfordulót december 19-én este a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ünneplik meg egy nagyszabású koncerttel, amelyet a Bartók Rádió, valamint az M5 kulturális csatorna élőben közvetít majd. A koncert részletes programja mellett ebben a cikkben ezúttal a zenekar tagjaival kapcsolatos néhány érdekességet is megosztunk olvasóinkkal.

Forrás: Hirado.hu2023. 11. 30. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az együttes 1943. október 7-én adta első nyilvános koncertjét, amelyen Dohnányi Ernő vezényletével Csajkovszkij, Chopin és Liszt Ferenc szerzeményei csendültek fel. Utóbbitól a Les Préludes című szimfonikus költemény, amelyet a nyolcvanéves jubileumi hangverseny programjának részeként újra halhat majd a közönség. A művet ezúttal Vásáry Tamás elnök-karmester vezényli majd, aki szintén kerek évfordulót ünnepel, idén töltötte be ugyanis a kilencvenedik életévét.

Vásáry Tamás elnök-karmester idén töltötte be kilencvenedik életévét (Fotó: Mirkó István)


A szimfonikus zenekar állandó karmestere, Kovács János egy egészen kivételes Mendelssohn-darabot választott a jubileumi alkalomra. A Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én lelkem hozzád, Istenem! kezdetű zsoltárra komponált kantáta Schumann szerint nemcsak Mendelssohn, hanem az egész korszak legjelentősebb egyházzenei darabja. Maga a szerző is büszke volt rá, saját bevallása szerint a legtöbb művénél többre tartotta. A koncert zárószámában, Richard Strauss Hősi élet programszimfóniájában, amely Riccardo Frizza vezető karmester vezényletével csendül majd fel, a nagyzenekari hangzás végtelen lehetőségeit hallhatja és csodálhatja majd a közönség. 

A hangversenyen közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Pad Zoltán karigazgató vezetésével, valamint a kiváló szoprán énekművész, Pasztircsák Polina.


A magyar és a nemzetközi zenei életben évtizedek óta meghatározó zenekarral kapcsolatban a Híradó.hu internetes oldalon nemrég megjelent cikkben számos érdekességet megtudhatunk az együttes tagjairól.

Ahogyan egy átlagos család, úgy a Rádiózenekar is több generációval, sok-sok taggal gyarapodott az elmúlt 80 évben. Baráti, rokoni és szerelmi szálak sokasága szőtte át a mindennapokat, sok művész itt ismerte meg későbbi férjét vagy feleségét, édesapák és édesanyák gyermekeikkel együtt zenéltek, de még testvérpárok is gyakorta játszottak együtt a zenekarban – tájékoztat a megjelent írás, amelyből az is kiderül, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának jelenleg 97 főállású munkatársa van, akik közül 32 hölgy és 65 úr. A zenekar legfiatalabb tagja 22 éves, a legidősebb pedig az idén 90. évét betöltött elnök-karmester, Vásáry Tamás. A művészek többsége Magyarországon született, de van egy tucat olyan kolléga, akinek igazolványában másik ország szerepel születési helyként. A zenekari tagok 18 év alatti gyermekeinek száma összesen 115. Jelenleg hét házaspárt számlál a zenekar, vagyis 14 kolléga él házastársi kapcsolatban a zenekar egy másik művészével

− olvasható a cikkben, amely arra is kitér, hogy a már nyugdíjba vonult vagy elhunyt rádiózenekari művészek gyermekei közül is sokan ugyanebben a zenekarban játszanak.

Lilia Pocitari és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a Bartók Világverseny döntőjén, vezényel: Kovács János. (Fotó: Zeneakadémia/Valuska Gábor)

 

Van, akinek mindkét szülője itt volt zenész, édesapák, akik gyermekeiknek adták át a stafétabotot a zenekarban, s van olyan is, akinek testvére zenélt évtizedekig ugyanabban a szólamban, mint ahol most ő maga. Jelenleg is van egy édesanya-leány művészpáros a zenekarban, ráadásul szülő és gyermeke egy szólamban játszanak. A zenekar művészei között sokan egyéb foglalkozást is űznek, így van képzett cukrász is az együttesben. Érdekes hobbik a hegesztés, az autószerelés, a kertészkedés, a biciklizés, a motorozás vagy a varrás. Nagyon sok művész azonban a kamarazenélést tekinti első számú hobbijának

− tájékoztatnak a Híradó.hu oldalon megjelent, MTVA által közzéadott írásban.
 

Az eredeti cikk erre a linkre kattintva érhető el.

Borítókép: A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara decemberben a Müpában egy nagyszabású koncerttel ünnepli nyolcvanadik születésnapját (Fotó: Zeneakadémia/Valuska Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.