Véget ért a színészek sztrájkja Hollywoodban

A színészek eddigi leghosszabb munkabeszüntetésének eredményeként megállapodás született, amely szerint a stúdiók engedni kényszerültek a streaming-jogdíjak és a mesterséges intelligencia kérdésében. A megállapodást még a szakszervezet (SAG-AFTRA) tagjainak is jóvá kell hagynia – számolt be róla a SkyNews.

Forrás: SkyNews2023. 11. 09. 10:00
HURD, Michelle
New York, 2023. július 25. Michelle Hurd amerikai színésznõ (k) felszólal a hollywoodi mûvészeket és újságírókat tömörítõ SAG-AFTRA szakszervezet tüntetésén a New York-i Times Square-en 2023. július 25-én. A színészek két hete csatlakoztak a magasabb honoráriumokat követelõ Amerikai Forgatókönyvírók Céhének sztrájkjához. MTI/EPA/Sarah Yenesel Fotó: Sarah Yenesel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színészek és a stúdiók közti együttműködés megszületését szerdán jelentették be, amely a mesterséges intelligencia által létrehozott digitális dublőrök kérdése mellett a streaminghez fűződő jogdíjak témáját is rendezi. A több mint 160 ezer fős szakszervezet munkabeszüntetése 118 napja tartott. A stúdiókat tömörítő szervezet (AMPTP) szerint a szakszervezet negyvenéves történetében most sikerült a legnagyobb minimálbér-megállapodást elérni. Szerintük az is sikert jelent, hogy a szerződésben új, a streaminghez kapcsolódó jogdíjak és az MI-vel kapcsolatos védelem és kompenzáció is helyet kapott.

A színészek július 14-én csatlakoztak a május óta sztrájkoló forgatókönyvírókhoz (WGA), akiknek a problémái hasonlóak voltak. 1960 óta először történt meg, hogy a két szakszervezet egyszerre szüneteltette a munkát. Az akció a becslések szerint ötmilliárd dollárnál több kárt okozott Kalifornia gazdaságának.

Borítókép: Michelle Hurd amerikai színésznő felszólal a hollywoodi művészeket és újságírókat tömörítő SAG-AFTRA szakszervezet tüntetésén a New York-i Times Square-en 2023. július 25-én (Forrás: MTI/EPA/Sarah Yenesel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.