Szombathelyi vendégjáték a Nemzeti Színházban

A Horváth Csaba rendezésében látható Móricz-adaptáció, a Kivilágos kivirradtig december 18-án látható Budapesten.

2023. 11. 10. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többszörös díjnyertes Kivilágos kivirradtig című előadás Móricz azonos című regénye alapján készült. Idén elnyerte a Színikritikusok díját mint legjobb kőszínházi előadás, legjobb rendezés és legjobb férfi epizódszereplő (Gyulai-Zékány István). Horváth Csaba a Színház.online-nak adott interjújában elárulta, hogy ő választotta a témát, mert érdekli a szerző világa. Korábban Székesfehérváron a Pillangót, a Közép-Európa Táncszínházban pedig a Barbárokat is színre vitte. A Kivilágos kivirradtig már évek óta foglalkoztatta, s végül Szombathelyen tudta megvalósítani a Forte Társulattal koprodukcióban – a bemutató idén márciusban volt.

weöres színház vendégjáték nemzeti
Jelenet az előadásból (Forrás: Facebook)

A folklór mindig ott lappang a mélyben, bármit is csinálok – időről időre pedig láthatóbbá válik. Erősen jelen van ebben az előadásban is, de azért természetesen arra törekedtem, hogy a duhaj tánc most szürreális ábrázolás legyen. Mulatnak, persze, mulatnak – de a színészek nem eljátsszák, nem illusztrálják, nem úgy tesznek, mintha mulatnának, hanem ábrázolják a mulatást. Azt szeretném, ha az előadásnak minden ízében sikerülne ábrázolni a Móricz-kisregényben föltáruló világot

– árulta el Horváth Csaba, akitől azt is megtudhattuk, hogy egy-egy szöveggel való munka során a mű esszenciáját igyekszik megragadni. Az alapműtől függ az, hogy milyen színházi nyelven képes megszólalni a színpadi adaptáció.

A színészek nem csak eljátsszák a mulatást, ábrázolják azt. Fotó: Színház.online/Mészáros Zsolt

A Kivilágos kivirradtig a múlt századvég Magyarországán játszódik. Az egyik fontos szereplő a legátus – a küldött –, aki kívülállóként érkezik az alföldi házba, hogy aztán tanúja legyen a katasztrófába forduló István-napi ünnepségnek. A rendező kiemeli, hogy az ünnepséget megzavarja a hír: a házigazdát, Doby István jószágigazgatót elcsapta a földbirtokos gróf, néhány nap múlva el kell költöznie a birtokról Szegedre, be kell ülnie egy irodába, ott dolgozni, és várni a nyugdíját. Ez a drámai helyzet ráadásul akkor áll elő, amikor éppen igyekszik eladni – férjhez adni – a lányát.

A Nemzeti Színházban december 18-án látható a vendégjáték.

 

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Wssz.hu/Mészáros Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.