Bejgli: az ünnepi finomságok királya

A legtöbben a diós vagy mákos bejglire fenik a fogukat a karácsonyi lakomák idején, ám lassan már meg sem lepődünk a gesztenyés, aszalt gyümölcsös, esetleg marcipános változatokon sem. Idén már tudjuk is, kik és milyen típusú „év bejglijét” készítettek nekünk, emellett talán már az otthonokban is előkerültek a családi receptek, a mák és dió pedig fogy a boltokból. Ugyanakkor a bejgli pontos eredete ma sem egyértelmű…

2023. 12. 19. 18:00
bejgli, karácsonyi bejglitörténet, ünnepi lakoma,
20211206 Szombathely Bejgli körkép Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Fotó: Cseh Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már azt hittük, nincs új a nap alatt, hiszen az „év bejglije” verseny  2020 óta minden esztendőben nyújt valami újdonságot is, Szabadfi Szabolcs (azaz Szabi, a pék) nemrég már a tepertős tésztával készített, véres hurkás-almás, tehát egy sós verzióval lepte meg a hazai bejglirajongókat, azok után, hogy készített korábban például pirított mogyorós bejglit is. Természetesen a sós bejgli már nagyon extrém ízhatású, nem biztos, hogy mindenki megkóstolná, de ha már ilyen messzire jutottunk a hagyományos típustól, most egy kicsit visszalépünk az időben és körülnézünk, honnan is eredhet ez az ünnepi édesség.

bejgli, karácsonyi bejglitörténelem, ünnep, lakoma,
Változatos töltelékek kerülhetnek a bejglibe. Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-bihari Napló

Sokan a pozsonyi kifli „leszármazottjának” tekintik a bejglit, melynek eredete az 1550-es évekig vezethető vissza, ám ma sem tudható hogy bécsi avagy pozsonyi cukrászok remeke volt-e a zamatos kifli. Ha azonban tovább keresgélünk, Szilézia a következő helyszín Közép-Európában, ahol a 14. század óta sütik a bejgli eredetijét. A német „beugen” szó azt jelenti: hajlít, meghajol, s etimológiai rokonságban áll az ónémet eredetű bouc szóval, az óangol bugannal (hajlik, kanyarog), valamint az eredetileg lengyelországi zsidó közösség által sütött zsemle, a bagel nevével – ez utóbbi a ma már sok országban igen népszerű, középen lyukas, tehát kerek, „kanyarral rendelkező” péksütemény.

A 19. század közepétől aztán már nálunk is elterjedt a bejgli, így ott találni a hazai asztalokon a feltekert, mákos és diós töltelékkel ízesített finomságot. A mák és a dió egyébként is fontos szerepet kapott a magyar kultúrában, hiszen a mák a bőségvarázslással és rontáselhárítással kapcsolódik össze. (Csak egy példa erre, hogy az éjféli misén a Luca székére álló boszorkánylátók hazafelé menet mákot szórtak az útra, hogy az őket üldöző banya kénytelen legyen a mákszemeket összeszedegetni, s így hazaszaladhassanak előle.) Ráadásul az aranydió sem véletlenül lóg a karácsonyfákon: termékenységszimbólum ez is, sőt a dió Krisztus-szimbólum is, illetve még ősibb, természetvallási szerepe is ismert. A bejgliváltozatoknak pedig se szeri, se száma Magyarországon, s ez az ízesítésre is vonatkozik, akárcsak a tészta típusára. Biztosan van minden családban egy bevált, nagymamaféle vagy dédmamaféle bejglirecept, amelyet karácsony előtt nem sokkal előkeresnek és annak rendje és módja szerint elkészítenek. Ha jól tárolják, a bejgli is több napon át fogyasztható – már ha egyáltalán marad belőle…

Borítókép: Bejglik a tálon (Fotó: Cseh Gábor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.