Denzel Washington mint Hannibál Barkasz: a tunéziaiak felháborodtak

Denzel Washington kapta az ókori karthágói hadvezér, Hannibál szerepét egy készülő Netflix-filmben, amelyben a színész Antoine Fuquával fog ismét dolgozni. Ezzel újra összeáll a sztár és a rendező, akik először a 2001-es Kiképzés (Training Day) című filmben dolgoztak együtt – Washington Oscar-díjat nyert azért az alakításért –, legutóbb pedig az Equalizer-franchise harmadik részét készítették el közösen. A film a második pun háborút (Kr. e. 218–201), azon belül a Hannibál által a Római Köztársaság ellen vezetett hadjáratát követi majd nyomon. Természetesen várható volt, hogy sokaknál kiveri a biztosítékot a készülő alkotás, mivel történelmi ismereteink alapján a föníciai származású Hannibál nem volt fekete bőrű.

2023. 12. 23. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Persze a Netflixtől nem áll messze az ilyen fokú történelmi ferdítés, elég csak arra gondolnunk, hogy a streamingszolgáltató legutóbb Kleopátra karakterébe bújtatott egy fekete színésznőt egy ismeretterjesztő sorozat egyik epizódjában, ami Egyiptomban komoly indulatokat generált. 

Hannibál Barkasz történetének újszerű feldolgozása is kiverte a biztosítékot a tunéziaiaknál. 

A francia nyelvű tunéziai portál, a La Presse „történelmi tévedésnek” nevezte a döntést. 

Több online fórumon, közösségi platformon is hangot adtak ellenérzéseiknek a felhasználók, mivel az ügyben online petíció is indult, amelyt már több mint 1300-an aláírtak, és amelyben azt követelik a Netflixtől, hogy ne készítsék el a filmet. Még az ország parlamentjében is terítéken volt a téma, amikor Yassine Mami, a tunéziai parlament tagja felszólalásában bírálta Hayet Ketat Guermazi kulturális minisztert amiatt, hogy nem foglalt állást az ügyben a Netflix ellen. 

Ez a tunéziai identitás védelméről és a civil társadalom reakcióinak meghallgatásáról szól.

Külön érdemes megjegyezni itt, hogy Washington szerepelni fog a Ridley Scott-féle Gladiátor 2-ben is, amelynek forgatása rövidesen újraindul, és 2024 végén kerülhet a mozikba, pletykák szerint Denzel Washington egy hajdani rabszolgát alakít, aki későbbi élete során jelentős vagyont halmozott fel.

Borítókép: A streamingszolgáltatótól nem áll messze az ilyen fokú történelmi ferdítés (Forrás: Netflix)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.