Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Oscarra nevezett magyar rendező: Az indiánok mellénk álltak

Hétvégén érkezett haza Los Angelesből az Oscar-díjra nevezett magyar film, a Kojot négy lelke rendezője, Gauder Áron. A művész szerint a fesztiválok mindenhol a világon bonyolultabb rendszerben működnek, mint húsz évvel ezelőtt, a Nyócker fesztiválturnéja idején. Az amerikai film az üzletről, az eladhatóságról szól, ezért úgy látja, hogy az autonóm művészi megnyilvánulásokra Európában több lehetőség van.

2023. 12. 18. 13:06
A Kojot négy lelke rendezője, Gauder Áron
A Kojot négy lelke rendezője, Gauder Áron Forrás: Cinemon Entertainment
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az utunk egyik célja az volt, hogy reklámot csináljunk a Kojotnak, mielőtt eldől, hogy jelölik-e a filmet az Oscar-díjra, a másik pedig az, hogy felmérjük, milyenek ott a viszonyok a film körül – fogalmazott lapunk megkeresésére Gauder Áron filmrendező, akinek legújabb egész estés alkotását, a Kojot négy lelke című animációs filmet nevezi Magyarország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Gauder Áron
Az indiánok visszajelzése pozitív volt, mondja Gauder Áron. Fotó: Gauder 


Mint a művész elmondta, az egész folyamat nagyon bonyolult és komplex, kissé átláthatatlan, idegen terep a számukra. Minden ország jelölhet filmet, abból még szűkítenek, jelenleg 88 alkotást neveztek ebben a szekcióban. – Nagyon mások a viszonyok, mint itthon, túlzás lenne azt mondanom, hogy megértettük az amerikai filmipart. Ami nekünk fontos volt, hogy indiánok is látták a filmet, találkoztunk is velük, köztük Joanelle Romero indián színésznővel, aki teljesen mellénk állt. Sőt egy idős indián úr is, aki 

a helyi törzsfőnök, és azért jött el, hogy megszentelje a teret, ahol bemutattuk.

– Több helyi indián megnézte a filmet, akik igazán meg voltak hatva. Ezek a visszajelzések nekem nagyon fontosak, ez azt mutatja, hogy az indiánoknál jó helyre talált a film – mondta az alkotó. 

Felvetődött a kérdés, hogy a Kojot miért az egész estés filmek között szerepel, s miért nem az animációs filmszekcióban, amire Gauder elmondta, Magyarország ebben a kategóriában nevezhette a filmet, később kiderült, hogy ők is nevezhették volna a forgalmazóval az animációk közé.

– Elképesztően nagy lobbi és nyomulás van, komplex szabályoknak kell megfelelni, és mindenki a saját munkáját nyomja előre. Érdekes, hogy maga a téma nagyon a levegőben van Amerikában, ebben ezért lehet egy esély. Martin Scorsese is indián témájú filmet küld az Oscarra.

A Nagy Szellem elrendezi majd, hogy mit szeretne a filmtől, a magam részéről teljesen nyugodt vagyok.

– Magyarországon jól futott a film, sokakhoz eljutott, és szeretik – konstatálta.

A rendező a múlt héten Arany Medál közönségdíjat kapott, amivel kapcsolatban elmondta, minden, a közönségtől kapott visszajelzés nagyon fontos neki és a többi alkotónak. – Amennyi energiát, szeretetet, szenvedélyt belevittünk, az mind visszajön az emberektől.

Az Annecy-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűridíjas filmje után elmondta, az európai gondolkodás számára jobban átlátható. – Húsz évvel ezelőtt, amikor Novák Erikkel a Nyóckerrel elindultunk a fesztiválkörútra, beneveztél egy filmet, ami ha jó volt, bevették, ha nem, akkor így jártál. Most már bonyolultabb a helyzet: bizonyos fesztiválok premierjogot kérnek, így máshova már nem nevezheted a filmet. Sokkal nagyobb lobbi ma fesztiválokra bejutni. Amerikában még komplikáltabb szabályok várnak, de nekem úgy tűnik, ha sok pénzed van, sok mindent elérhetsz. 

Az amerikaiaknak a filmkészítés üzlet,

 ők keretrendszerben gondolkodnak, míg mi támogatásokban. Ezért úgy érzem, hogy itt szabadabb minden az autonóm művészeti megnyilvánulások számára. 

Hamarosan kiderül, hogy a 88 nevezett alkotás közül melyek jutnak be a tízbe, majd az is, hogy ezek közül melyik lesz az öt fesztiváljelölt alkotás.

 

Borítókép: Gauder Áron (Forrás: Cinemon Entertainment)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.