Elhozzák a karácsony csodáját

A karácsonyi vásárok mellett az adventi koncertek is alkalmat adnak arra, hogy lelassuljunk és ráhangolódjunk az ünnepre. Cikkünkben öt különleges hangversenyt ajánlunk.

2023. 12. 10. 10:00
karácsony
Fotó: Karmelitakoncertek.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barokk advent

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar a Zeneakadémia Nagytermében ad ünnepi hangversenyt december 12-én 19.30-kor. Bach-monográfiájában Christoph Wolf úgy fogalmaz: Bach számára Buxtehude a saját lábán megálló zeneszerző eszményét előlegezte meg, sőt apafigurát képviselt. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar adventi koncertjén Bach és Buxtehude művei szólalnak meg. A felcsendülő Buxtehude-kompozíciók a zeneszerző műjegyzékében mind kantátákként szerepelnek, ám izgalmas megfigyelni, milyen jelentős a terjedelem, a hangvétel, a tagolódás különbsége, amely Buxtehude és Bach kantátái között megmutatkozik. Az est karmestere Vashegyi György. A fellépő két együttes a magyarországi historikus előadói gyakorlat két meghatározó jelentőségű műhelye. Mindkettőt Vashegyi György alapította több mint három évtizede, és máig az ő vezetésével működnek.

karácsony
Szekeres Adrien karácsonyi dalokat és saját slágereit is elénekli a Szegedi dómban (Fotó: Jegy.hu/Tasi Zoltán)

Akusztikus hangzás

Legszebb karácsonyi dalaival, valamint olyan szívből szóló slágerekkel érkezik december 15-én 19.30-kor a Szegedi dómba Szekeres Adrien, mint a Kicsi szív vagy az Olyan, mint te, melyek nem maradhatnak ki egyetlen koncert műsorából sem. Az énekesnő az elmúlt években számos adventi hangversenyt adott már templomokban, nagy koncerttermekben. Az adventi koncert egy igazi családi kikapcsolódás, ahol kicsik és nagyok egyaránt találnak maguknak szívhez szóló, ünnepi dallamot. Az este során az énekesnőt férje, Kiss Gábor kíséri zongorán, két vokalistával kiegészülve.

A karácsonyi dalok mellett legszebb és legismertebb dalai csendülnek fel, miközben kis történeteken keresztül betekintést kapunk azok születésébe és a hozzájuk fűződő emlékekbe.

 

Zene és irodalom találkozása

December 16-án 20 órakor a Mátyás-templomban Faludi Judit Liszt-díjas csellóművész, érdemes művész lép fel. A koncerten neves zeneszerzők művei mellett (Vivaldi, Handel, Corelli, Saint-Saens) Kautzky Armand színművész tolmácsolásában az adventi időszakhoz köthető versek is elhangzanak. A főváros egyik legszebb templomában megrendezett est vendégművészei, Czenke Csaba hegedűművész és Szenthelyi Krisztián Concorde-díjas énekművész (bariton) közreműködésével egy igazán meghitt, karácsonyi hangulatú koncert várja a közönséget.

 

Vivaldi és Haydn a karmelitában

A Szent István Filharmonikusok hangversenye Vivaldi Gloriájával és Joseph Haydn miséjével, két magával ragadóan szép, vallásos zeneművel ad lehetőséget mindannyiunknak az adventi időszakban való elmélyülésre december 16-án 16 órakor és 19.30-kor. A Gloria Vivaldi legnépszerűbb, legszeretettebb vokális műve. A hangszeres és olykor az énekes szólamok megoldásai is gyakran hoznak magukkal a Vivaldi-versenyművekre jellemző dinamikákat, kontrasztokat, játékokat. Mozgalmasabb és meditatívabb tételek, szakaszok váltják egymást, míg egy nagy hatású zárófúgával el nem érkezünk a Gloriát záró végső ragyogásig. 

Az est másik szereplője, Haydn, akinek neve az utókor számára legerőteljesebben a vonósnégyes és a szimfónia műfajaival kapcsolódott össze, nem elhanyagolható a tizennégy kompozícióból álló miserepertoárja sem.

A zeneszerző 1766 és 1772 között négy misét komponált, a Szent Miklós-misét először 1772 adventjén, december 6-án mutatták be. A Missa Sancti Nicolai az adventi misék sorába illeszkedik: zenei technikái és hangvétele az ünnepi időszak képeit is elénk vetítheti. Az egyszerű, letisztult dallamok, a finoman ringatózó ütemek és az olykor ujjongó szakaszok mintha megelőlegeznék a karácsony csodáját. A darab ugyanakkor követi a misék hagyományait: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus és Agnus Dei tételekbe rendeződik. A koncerteken Záborszky Kálmán vezényel.

 

Kovács Kati nagyzenekaros estje

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, Kovács Kati december 18-án 19 órakor lép fel a debreceni református nagytemplomban. Nevéhez a hatvanas évek óta több ezer sikeres koncert és számtalan sláger fűződik. A művésznő közismert jellegzetes erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. Zenei stílusát számos műfaj alakította, a rock, a beat és a popzenétől kezdve, hangja a legnehezebb dzsessz, gospel, spirituálé, blues dalok, sőt még az opera eléneklésére is alkalmassá tette. A zenei eredmények mellett sikereket ért el a dalszövegírásban és a filmművészetben is. Több mint ötven dalának ő a szerzője.

E koncert zenei anyaga és a szimfonikus hangszerelés a 75. születésnapja alkalmából létrejött turnéra állt össze, de az érdeklődés akkora iránta, hogy ezt a formációt továbbra is műsorán tartja. 

Természetesen nem lenne Kovács Kati, ha nem rögtönözne bármikor a közönség kérésének, hangulatának engedve, nem cserélne többször cipőt koncert közben és nem táncolná végig a koncertet, hogy a végén még odaálljon az autogram- és fotókérők közé. Mert ő már csak ilyen. Ő Kovács Kati.

Borítókép: A Szent István Filharmonikusok (Forrás: Karmelitakoncertek.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.