Párhuzamos Rippl-Rónai-kiállítások

Rippl-Rónai József képeiből nyílt időszaki kiállítás Hatvanban, a Hatvany Lajos Múzeumban. A tárlat a századfordulós magyar művészettörténet egyik legeredetibb és legnagyobb hatású alkotójának életművét mutatja be nyolcvanegy képen, kilenc iparművészeti alkotáson és személyes tárgyakon keresztül, melyek a kaposvári Rippl-Rónai Vármegyei Hatáskörű Városi Múzeumból érkeztek Hatvanba. Kaposváron pedig a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont legújabb időszaki kiállításán tizenkilenc Rippl-Rónai-képet láthat kilenc magyarországi múzeum gyűjteményéből a közönség.

2023. 12. 01. 15:00
Rippl-Rónai
Fotó: Ocsovai Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanban a kiállított alkotások lehetővé teszik a festő pályájának átfogó bemutatását. Rippl-Rónai József minden korszakából láthatók művek, így hiteles képet kaphatunk arról, hogy a Franciaországban Munkácsy mellett inasként dolgozó fiatalember később hogyan vált a századfordulós modern magyar művészet úttörő alakjává. A tárlat kronológiai sorrendet követve kíséri végig a festő kalandjait, művészi útkeresését, életének főbb helyszíneit és alakjait.

Rippl-Rónai
A hatvani Rippl-Rónai-kiállítás. Fotó: Ocsovai Zoltán

 

Rippl-Rónai József munkássága

Kökény Ferenc, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója elmondta: 2020-ban Pákh Imre magángyűjtő Munkácsy-gyűjteményét fogadták, amelyet közel tízezren láttak. A múzeum felszereltsége biztosította az értékes kiállítás megfelelő műtárgyi környezetét, ezért jó eséllyel indult útjára a magyar képzőművészet történetében meghatározó festőművész, Rippl-Rónai József munkásságát bemutató tárlat kölcsönzése a kaposvári múzeumtól. 
– A kiállítás nemcsak a hatvaniaknak ajánlott megtekintésre, hanem a környék településein lakóknak is – hangsúlyozta az igazgató. – Sőt a hangulatos őszi hétvégéken Budapestről és a határon túli testvértelepülésekről is érkeztek látogatók, hogy megcsodálják a művész alkotásait. Tárlatvezetésekkel, igény szerint foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket. 

A kiállítás hatvani helyszíne és a látogatottság az eddigi visszajelzések alapján azt igazolja, hogy szívesen választják a művészetkedvelők a vidéki Magyarország kisebb városait, hogy egy kellemes, értékekkel teli napot töltsenek el a múzeumokban

 – foglalta össze Kökény Ferenc. 
A tárlat december 23-ig látogatható, kurátora Simon Kornélia, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum művészettörténész-muzeológusa. 

Kaposváron december 10-ig látogatható az időszaki kiállítás, ahol a somogyi vármegyeszékhely közönségét más vidéki intézményekben őrzött Rippl-Rónai-festményekkel ismertetik meg, és felhívják a figyelmet a festőművésznek a magyar képzőművészet kánonjában elfoglalt kiemelt helyére. 

A haláláig Kaposváron élő és alkotó művész Róma-hegyi villája 1978-tól emlékmúzeumként működik.

Ahogy a múzeum oldalán olvasható, mindez annak  is köszönhető, hogy Rippl-Rónai egyik fogadott fia, Martyn Róbert megőrizte az épület eredeti bútorait, lakberendezési tárgyait és relikviáit. A festő testvére, a műgyűjtő Rippl-Rónai Ödön és a kaposvári múzeum szakemberei pedig jelentős Rippl-Rónai-képgyűjteményt hoztak létre több évtizedes gyűjtőmunkával. Ebből kaptak ízelítőt a hatvaniak és a Zagyva-parti város múzeumának kiállítására látogatók.

 

Borítókép:  Nyolcvanegy kép, kilenc iparművészeti alkotás és személyes tárgyak láthatók a hatvani kiállításon (Fotó: Ocsovai Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.