Ajándék, de összetett feladat is a színészeknek Az öltöztető

Tarsoly Krisztina rendezésében mutatja be Varsányi Anna vígjátékát, Az öltöztetőt a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínháza Nagy Erika, Kiss Viktória és Lénárt László előadásában február 2-án.

Forrás: MTI2024. 01. 30. 12:00
Az öltöztető
Kiss Viktória, Lénárt László és Nagy Erika Az öltöztető próbáján (Forrás: Hirado.hu) Forrás: Hirado.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta, hogy a stúdiószínházban „a maguk nemében különleges, de közönségvonzó darabokat igyekeznek bemutatni”, ami az utóbbi évek tapasztalatai alapján sikerül is: a korábbi két-három alkalom helyett sokkal többször játszanak egy-egy darabot. Hozzátette, Az öltöztetőt új helyen adják elő, most használják először a májusban önálló épületbe költöző Napsugár Bábszínház előadótermét. 

Megbeszélés Seregi Zoltánnál, a  Békéscsabai Jókai Színház igazgatójánál
Megbeszélésén Seregi Zoltán színigazgatónál. Forrás: Békéscsabai Jókai Színház 

Tarsoly Krisztina rendező elmondta, az tetszett meg neki a műben, hogy miközben a színészeknek egy „ajándék”, összetett feladat is, hiszen a karakterek humorosak, szerethetők, a dialógusok különlegesek, de súlyos élethelyzeteket jelenítenek meg. 

– A darab az emberi kapcsolatokról szól, arról, hogy különbözőek vagyunk, hogy mindenkinek megvan a helye a világban; arról, hogyan kell létezni egymás mellett, hogyan kell élni és élni hagyni – fogalmazott.

Az olvasópróbán jelen lévő szerző, Varsányi Anna elmondta, a darab színész- és beszédközpontú, nem a „rendezői énmegvalósítás terepe”. Intellektuális humor van benne, a különböző hátterű és élethelyzetű nézőket különbözőképp szólítja meg, mégis egyszerre szól mindenkihez – tette hozzá. 

Elárulta, egy apró dolgon változtattak a békéscsabai előadásra: a főszereplő eredetileg Lajoska lett volna, de mivel az őt alakító Lénárt László idősebb az általa elképzeltnél, Lajosra változtatták a nevét.

A díszlet a beszűkült életmódot jelképezve egyszerű lesz: egy szobát látunk, amelynek csak egy ajtaja van, és egy színben ugyanolyan kanapét. A jelmezek ugyanakkor extravagánsak lesznek: a korát elfogadni nem képes, dívaként tetszelgő anya mellett egy napjaink fiataljainak divatját követő lány és az egykori főnöke ruháit hordó, magát azokban jól érző öltöztető.

A történet szerint Néveri Lajos egykori színházi öltöztető nem teszi ki a lábát a lakásából, mióta szeretett főnöke, a népszerű díva elhalálozott. 

Egy nap a különösen zárkózott férfihoz bekopog az alsó szomszéd, M, mert Lajos eláztatta a lakását. A lány író szeretne lenni, de jobb híján újságíró egy igénytelen pletykalapnál. Életét tovább nehezíti levakarhatatlan anyja, aki folyamatosan kritizálja és saját problémáival fárasztja. M az első pillanattól kezdve elfogadja a férfi furcsaságait, és igyekszik Lajost kimozdítani apátiájából és lakásából is.

Borítókép: Kiss Viktória, Lénárt László és Nagy Erika Az öltöztető próbáján (Forrás: Hirado.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.