Konzervatív forradalom: bemutatták Békés Márton új könyvét

A Nemzeti Múzeumban mutatták be Békés Márton új könyvét. A Konzervatív forradalom című kötet a konzervativizmus fogalmától jut el a jelenkori jelentésrétegekhez.

Forrás: Mandiner.hu2024. 01. 31. 14:30
Konzervatív forradalom Békés Márton könyvbemutatója a Nemzeti Múzeumban
Konzervatív forradalom Békés Márton könyvbemutatója a Nemzeti Múzeumban Fotó: Arpad Foldhazi Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könyvbemutatón Czopf Áron, a Kommentár folyóirat munkatársa, Kiss Lajos András filozófus, valamint Horváth Szilárd, az M5 Kommentár Klub kultúrpolitikai magazinműsorának házigazdája beszélgetett a szerzővel.

Konzervatív forradalom Békés Márton könyvbemutatója a Nemzeti Múzeumban
Bemutatták Békés Márton új könyvét. A Konzervatív forradalom című kötetről a Nemzeti Múzeumban beszélgettek. Fotó: Földházi Attila/Kommentár hivatalos Facebook-oldala

Számolt be a Mandiner.hu.

 

Konzervatív forradalom

A tavalyi év végén jelent meg a Kommentár Könyvek sorozatában a Konzervatív forradalom című kötet. Békés Márton munkájában a múlthoz való visszatérést, az újrakezdést és az új értékek megjelenését vizsgálja a konzervativizmus szemszögeiből.

Kötetében hangsúlyozza, hogy a konzervativizmust nem lehet megérteni, ha abban csak avítt, kiüresedett tartalmat látnak. 

A szerző úgy véli, hogy a konzervatív forradalom célja egyszerre az ősrégi és a vadonatúj felkarolása. Emlékeztetett arra, hogy egyik a másik rész nélkül nem lehet meg.

Konzervatív forradalom Békés Márton könyvbemutatója a Nemzeti Múzeumban
 Czopf Áron, a Kommentár folyóirat munkatársa. Fotó: Földházi Attila/Kommentár hivatalos Facebook-oldala

 

Az első fecske

Csejtei Dezső filozófus a kötetet a konzervatív forradalom „első fecskéjének” nevezte. Úgy véli, hogy a konzervatív forradalom összefügg a sajátos történelmi eseményekkel és azok társadalmi kényszerhatásaival. 

Kiemelte, hogy az első világháború tapasztalatai és a vereség hatására Közép-Európa államai nem tudták követni a nyugati parlamentáris demokrácia útját.

Kiss Lajos hangsúlyozta, hogy a kötet két ellentétes értelmű szó, a konzervatív és forradalmi kibékítésére épült.

Horváth Szilárd pedig rámutatott arra, hogy a 2000-es évek elejétől elementáris erővel jelentkezett a hazánkban a konzervatív gondolkodás.

 

A modern ellenforradalom

Békés Márton elmondta, hogy a háború ma is jelen van Európában, akárcsak bő száz éve. Magyarország több háborút vesztett a XX. században, most viszont szerinte az alaptörvényünk a józan ész által diktált elvekhez tér vissza, ami a nemzet, munka, család. A konzervatív forradalom is ezekhez tér vissza, ilyen értelemben az „ellenforradalom” a nemzetközi csoportosulások, az USA nagykövetségének kliensei, a forradalmárok pedig a konzervatív értékekhez visszatérő erők – mondta a szerző.
 

A teljes cikk a Mandiner.hu-n érhető el.

 

Borítókép: A könyvbemutatónak a Nemzeti Múzeum adott otthont (Fotó: Földházi Attila/Kommentár hivatalos Facebook-oldala)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.