Régi Magyar Cabaret és Krisztus-kiállítás a Magyarság Házában

A Magyarság Háza kiállításokkal, könyvbemutatóval, filmvetítésekkel és színpadi előadásokkal fogad ebben a hónapban. Krisztus születését kortárs festőművészek jelenítik meg csoportos tárlaton.

2024. 01. 08. 12:00
Magyarság Házában
Forrás: Magyarság Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krisztus születésének misztériumát kortárs szerzők képeivel mutatja be a Magyarság Háza február 25-ig látogatható kiállítása. 

Magyarság Háza január
Krisztus-kiállítás kortárs festők munkáival. Forrás: Magyarság Háza


A decemberben nyílt tárlat létrehozásának alapgondolata abban a kérdésben fogalmazódott meg: 

vajon miként rezonál a Kárpát-medence és a diaszpóra kortárs magyar festőművészeinek lelkében a kétezer éves téma, Krisztus születésének misztériuma, 

milyen képi világot álmodnak vászonra ma, megidézendő a szent szövegeket? 

Január második hétfőjén hatvanperces előadást láthatunk Régi Magyar Cabaret címmel a Magyarság Házának műsorán. Könnyed humorú sanzonokba, szellemes kabarédalokba csomagolt kortörténeti keresztmetszetet ígér a XX. század első pár évtizedének rangos magyar dalszerzőit megidéző előadóestjével Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész, akit Szép András zongoraművész kísér.

A filmklub Új utak a születés világában címmel Kasza Bernadett dúla portréját, Juhász Kund filmjét mutatja be január 9-én 19 órai kezdettel.

A szabadegyetem is folytatja előadásait: Így gondozd a kincseidet címmel Vázsonyi Csilla és Resócki Rolland előadása január 11-én lesz hallgatható. Az ingyenes bemutató folyamán a közönség rálátást kaphat a délvidéki magyar értéktármozgalom eredményeire, és közelebbről megismerkedhet egy-egy jó példával, kiemelkedő értékmegőrző gyakorlattal.

A felvidéki Dráfi Mátyás Kossuth- és Jászai-díjas színész, érdemes művész, Én „csak” egy magyar vagyok címmel tart zenés irodalmi összeállítást a magyar nyelv és beszéd szépségeiről a Magyarság Háza Galériában január 15-én este.

Magyarság Háza
Dráfi Mátyás a Magyarság Házában szerepel. Forrás: Körkép.sk

 Deák-Sárosi László A háromszólamú vers – Új magyar verstan című kötetét mutatja be január 17-én. 

Gazdag Béla néptáncoktató portréját is vetíti a filmklub ebben a hónapban, Tánc az élet címmel. Jelinkó Márton alkotását az érdeklődők január 16-án, kedden láthatják. Gazdag Béla néptáncos–koreográfus több évtizede oktatja a magyar táncot Finnországban. Hivatása, sikerei és a művész portréja rajzolódik ki a róla készült filmben.

 

 

Borítókép: Gazdag Béla portréja (Forrás: Magyarságháza.hu)

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.