Látnoki víziók filmekben

A filmtörténetben bőven találunk példát olyan alkotásokra, amelyek előszeretettel ábrázolják a jövőt, az elkövetkezőkről való spekuláció nemcsak izgalmas képi lehetőségeket rejt magában, de jó alkalom a társadalomkritikára is. A Kultúra.hu szemezgetett azok közül a filmek közül, amelyek a jövőt vetítették előre, de mára már a múlt részei.

Forrás: kultura.hu2024. 01. 08. 9:00
víziók filmekben
Forrás: kulturpart.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

George Orwell az 1940-es években írt regénye a világirodalom talán leghíresebb dísztópiája, amelyre a negatív jövőkép definíciójaként hivatkozhatnának a szótárak – fogalmaz a Kultúra.hu. 
 

viziók, jövő, látnoki
Az 1984 című film jelenete Fotó: CineMax

A könyv és a belőle készült film, az 1984 olyan államalakulatot rajzol meg, amely minden egyéni megnyilvánulást elítél és szigorúan megbüntet, ez pedig igencsak aktuális felvetés a XXI. századra jellemző szabványosító tendenciák közepette. Azt mutatja be, hogyan működik a totalitárius állam, vagyis megalkotja egy lehetséges diktatúra prototípusát. A könyv filmváltozata stílusosan 1984-ben debütált. Michael Radford rendezése alapvetően követi az irodalmi forrásszöveget, amely egy olyan lehetséges – most már múltbéli – jövőt tár elénk, amelyben a Föld lakossága átvészelt egy nukleáris háborút, majd három részre szakadt – írja a Kultúra.hu

Az pedig, hogy a nyolcvanas években egymást érték a diktatúrákat hasonlóan ábrázoló alkotások, mint A fal című Pink Floyd-film, a Szárnyas fejvadász vagy a Brazil – ez is az orwelli történet hatalmas hatását mutatja.

Az 2001: Űrodüsszeia(1968) Stanley Kubrick remekműve, több mint kétórás alkotás minden bizonnyal a lista legenigmatikusabb darabja. Ikonikus zene (többek között Ligeti György nevét kell említenünk), ikonikus vágások és ikonikus jelenetek jellemzik.  Ami biztos, az a szimbolikusan is értelmezhető utazás ténye, melyre már a cím antik utalása is ráirányítja a figyelmet. A cikk szerint, a popkultúra egyik sarokpontjává vált opus több marginális mozzanata is sikeresen „megjósolta” a mára elmúlt jövőt – például a táblagép feltalálását.

filmek víziói
Jelenet az Űrodüsszeiából Fotó: Kultúrpart.hu

A cikk felidézi az 1982-es szintén irodalmi alapanyagot rejtő Szárnyas fejvadász című remekművet,

 amely csak lazán kapcsolódik Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című szövegéhez. 

Ebben a fiktív jövőben emberi mintára teremtett, rövid élettartamú robotok, azaz replikánsok végzik a nehéz és megalázó munkákat a Földön kívül található kolóniákon. 
A film víziója elsősorban az emberektől megkülönböztethetetlen robotok szerepeltetése miatt érdekes, hiszen felléptetésük nemcsak az ősi félelmünket táplálja a hasonmásoktól, de utal a 2023-ban mind aktuálisabbá váló kérdésre: a technikai fejlődés nem fog-e egyszer túlnőni teremtőin, mintegy helyettesítve, „likvidálva” őket?

A cikk válogatása egyebek mellett a Vissza a jövőbe 2. és a Zöld szója című filmet is a látnoki filmek között említi. 

Borítókép: Jelenet az 2001: Űrodüsszeia című filmből (Forrás: Kultúrpart.hu) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.