„A színész feladata a szolgálat”

Hunyadkürti György, a Csiky Gergely Színház művésze hétfőn váratlanul hunyt el 72 éves korában. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészről Lőrincz Sándor is megemlékezett, miközben megosztotta néhány közös emléküket.

Forrás: Sonline.hu2024. 02. 28. 20:30
Hunyadkürti György
Hunyadkürti György Forrás: Csiky Gergely Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunyadkürti Györgyöt szeretett színháza a saját halottjának tekinti. A kaposvári polgármesteri hivatal pedig azt közölte, hogy a művészt az önkormányzat is a saját halottjának tekinti.

Hunyadkürti György
Hunyadkürti György színművész (Fotó: Csiky Gergely Színház)

A pályatársak és a közönség szeretett „Hunyája” mindenekelőtt szolgálatnak tekintette színészi hivatását, mind a színpadon, mind a filmekben.

– Alakja szinte hozzánőtt a kaposvári teátrum történetéhez. Mi több: egyfajta művészi-emberi mércét is jelentett sokaknak. Egyesek különcnek vélték a magát netanalfabétának valló művészt, mások azonosultak nyíltan vállalt erkölcsi nézeteivel, intelmeivel – írja a szerző a Sonline oldalán Hunyadkürtiről. Majd elmeséli: az egyik találkozásunkon nyomatékosított, ő csak egy utazó, aki szép és jó helyét, igazát keresi a művészet és a közélet gyakran alázat-, bizalom- és humánumhiányos világában.

Hunyadkürti György 1951. április 16-án született Csorváson. Pályafutását a békéscsabai Minerva Színpadon kezdte, 1972-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött, 1975 óta a Csiky Gergely Színház társulatának volt a tagja. 

A színművész mindezek mellett szeretett magázódni, ezzel is a másik iránti tiszteletet igyekezett megadni. Vallotta, hogy a színész feladata a szolgálat. Tháliáért, a színházért, a városért, a polgárokért. 

– Karakán véleménye, kiállása, az általa vallott értékek közvetítése mintegy felkiáltójelként volt érzékelhető a Gyermekek forradalma, a Hogy ti se féljetek, s a Ti kérditek? című önálló estjein is, amelyek sikere további, jelentős pluszt adott művészetéhez – írta Lőrincz, majd visszaemlékezett, hogy amikor a Csiky jelenére, az utóbbi évek sűrű igazgatóváltására utalt a színész megjegyezte: 

Az első aranykor soha nem folyt bele a másodikba; az aranykor után vajúdásnak, vergődésnek, soha fel nem adásnak kell következnie.

A Kaposvárról elszerződőkről is faggatta a szerző.

Aki elment, pecsenyét sütni ment el, karriert csinálni, nem akart itt betokosodni. Kossuth-díjas is lett szinte mindegyik… Engem is hívtak, mégis maradtam. Én itt nevelődtem, nem megyek sehova. Itt szeretnék szolgálni.

– idézte Hunyadkürti válaszát.

– Halála előtt a Csókos asszony főkomornyik szerepére készült, ám már soha nem jöhet ki a takarásból. A Csiky egyik oszlopa kidőlt. Hiába tartják sokan: mindenki pótolható. Ez nem igaz. Hunyadkürti György pótolhatatlan – zárul a megemlékezés.

Borítókép: Hunyadkürti György (Fotó: Csiky Gergely Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.