Variety: Koltai Lajos Semmelweis-filmje visszahozta a magyarokat a mozikba

Nemcsak itthon sikeres a Semmelweis: a filmet méltatta a hollywoodi berkekben jártas amerikai magazin is.

Forrás: Variety2024. 02. 08. 14:30
Koltai Lajos és Vecsei H. Miklós a Semmelweis forgatásán
Koltai Lajos és Vecsei H. Miklós a Semmelweis forgatásán Forrás: Semmelweis/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő sikereket ér el Koltai Lajos filmje, a Semmelweis, amely február óta a határon túl is hódít. A magyar alkotás sikerére immár az amerikai sajtó is felfigyelt, a Variety című magazin külön cikket szentelt a témának. A lap emlékeztet rá, hogy 

a Semmelweis november 30-i premierje óta már 280 ezer nézőt vonzott a magyar mozikba, és rekordbevételt termelt, hiszen immár 1,7 millió dollárnál (több mint hatszázmillió forint) tart, ami öt év óta a legjobbnak számít Magyarországon.

Semmelweis
Jelenetfotó a filmből. Fotó: InterCom

A filmet rendező Koltai Lajos nemcsak itthon, de Hollywoodban is ismert szakembernek számít, hiszen operatőrként számos kiváló alkotást fényképezett, Giuseppe Tornatore Malena című filmjéért Oscar-díjra is jelölték. Rendezőként a Semmelweis a harmadik filmje a 2005-ös Sorstalanság és a 2007-es Este után. 

A Variety a Semmelweis történetét is részletesen kifejti, hogy hogyan küzd a XIX. századi Bécsben a csendes és szűkszavú orvos, Semmelweis Ignác (akit a filmben Vecsei H. Miklós alakít) a titokzatos, anyák ezreinek halálát okozó gyermekágyi láz és persze a vaskalapos kollégái ellen. Főnöke, Klein doktor (Gállfi László) ugyanis megtiltja neki, hogy tovább kutasson a témában, s még bizalmasát Kollart (Kovács Tamás) is elküldi, hogy mindenben tegyen keresztbe Semmelweisnek. Kémkedésre kényszeríti a fiatal szülésznőt, Emma Hoffmannt (Nagy Katica) is, ám a lány és Semmelweis között mind romantikusabbá válik a viszony. 

Semmelweis élete mindnyájunk számára példa: egy olyan ember, aki mindig, minden körülmények között, halált megvető bátorsággal követi saját útját, amelyről a gyűlölet és az erőszak sem tudja eltéríteni. Meg akartam mutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elkötelezettség és a szenvedély meghozza gyümölcsét

 – idézi a rendezőt a Variety. 

Ez a harmadik, magyarok által készített film az anyák megmentőjéről Tóth Endre 1940-es és Bán Frigyes 1952-es alkotása után – emlékeztet a Variety. 

Borítókép: Koltai Lajos és Vecsei H. Miklós a Semmelweis forgatásán (Forrás: Semmelweis/Facebook) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.