Eltemették Szilágyi István Kossuth-díjas írót Kolozsváron

A nemzet művészét a Házsongárdi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Forrás: MTI2024. 03. 22. 10:36
SZILÁGYI István
Szilágyi István Kossuth-díjas erdélyi erdélyi magyar író ravatala. Fotó: MTI/Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szilágyi István, a Helikon irodalmi folyóirat alapító főszerkesztője március 13-án, 85 éves korában hunyt el méltósággal viselt betegség után. Március 21-én családtagjai, pályatársai, barátai, tisztelői és olvasói az Egyetemiek Házában búcsúztak tőle, majd a Bibza Gábor kolozsvári református esperes vezette gyászszertartás után a Házsongárdi temetőbe kísérték. A koporsó mellett egymást váltva a Helikon munkatársai, kortárs erdélyi magyar írók, költők álltak őrt.

SZILÁGYI István
Gyászolók Szilágyi István Kossuth-díjas erdélyi magyar író, a nemzet művésze ravatalánál a kolozsvári Egyetemiek Házában 2024. március 21-én. Fotó: MTI/Kiss Gábor

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke búcsúbeszédében az ifjú nemzedék felkarolójaként írta le az írót. – Szilágyi István kinyitotta azt a kaput előttünk, amire minden fiatal írónak szüksége van, és a maga csendes, de tekintélyt parancsoló módján igazgatta az én nemzedékemnek is az első lépéseit – emlékezett.

A politikus ifjú költőként, szerkesztőként szerzett személyes élményeit osztotta meg, amikor, mint mondta, az erdélyi irodalmi közélet csendes, de több évtizedes jelenlétével azt mindig építő, meghatározó bölcs férfijától, a monumentális prózaírótól, a fiatal írónemzedékek támogatójától búcsúzott. Felidézte: amikor 1990 tavaszán elfogyott a papír, és a Jelenlét nem tudott megjelenni, Szilágyi István segített megoldani a helyzetet. – Igen, ilyen ember volt Szilágyi István. Nagyszívű, nagylelkű, tudtál számítani rá. Vele nyugodtan elindulhattál a sötét erdőben is – fogalmazott.

Kelemen Hunor a kortárs magyar próza svájci órásmestereként írta le Szilágyi Istvánt, aki semmit nem nagyolt el, és életművéhez a történetek, a történelmi korok csak a keretet adják.

Az igazi erő Szilágyi István prózájában a láthatatlan történet. Az emberi természet ismerete, az emberi lélek és annak a legfinomabb rezgése, a szabadság, a szerelem, a halál és az élet igazán fontos kérdései

 – mondta.

SZILÁGYI István
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Szilágyi István temetésén. Fotó: MTI/Kiss Gábor

Pécsi Györgyi kritikus, irodalomtörténész a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képviseletében Szilágyi István életművét méltatta, amely szavai szerint az irodalmon keresztül, a szó erejével a magyar nemzet szolgálata, a megmaradás és építkezés, az értékteremtés példája. Emlékeztetett arra, hogy az író – aki az MMA alapító tagja volt – megtisztelte az MMA Kiadót azzal, hogy megjelentethették életművét, fáradhatatlanul segítette az akadémia munkáját. 

Monumentális mítoszteremtő életműve Adyéhoz, Móriczéhoz, Kemény Zsigmondéhoz hasonlítható, de Szilágyi élet- és léleklátóként csak önmagával mérhető, önmagában minősíthető

 – vélte.

Szilágyi István olvasóit azzal is megajándékozta, hogy csak válogatott műveit írta meg. Nem sietett, mindent lassan, megfontoltan, bölcs nyugalommal végzett – idézte fel Pécsi Györgyi, aki szerint az író regényei soha meg nem fejthető titkokkal vannak tele.

Márkus Béla irodalomtörténész a Magyar Írószövetség képviseletében hangsúlyozta: Szilágyi István a XX. századi magyar irodalom megkerülhetetlenül nagy alakja volt, de afféle főúri dilettánsnak tekintette magát, aki nem érez késztetést, hogy jelen legyen az irodalom fórumain. – Mindig úgy élt, vallotta épp harminc évvel ezelőtt, mintha legalább három élete volna – az egyikben lapot szerkeszt, az Utunkat, ugye, a másikban regényt ír, úgy tíz, tizenöt évenként egyet-egyet, ugye, és lesz, vélte, egy harmadik, a szemlélődésé – emlékeztetett.

Úgy vélte, Szilágyi István esetében a szkepszis volt az, ami visszafogta az írhatnámságot. 

Egyenes, szókimondó emberként tette közhírré, hogy sohasem munkált benne világmegváltó szándék, hogy a nemzetiségi-kisebbségi létezésüket utóvédharcnak tekinti, nem érzi a helyben maradásnak semmi heroizmusát

 – fogalmazott Márkus Béla.

Adrian Popescu kolozsvári író Nicolae Manolescu, a Romániai Írók Szövetsége elnökének búcsúlevelét olvasta fel, melyben kiemelte: mindig értékelte Szilágyi István különbségekre figyelő készségét, erkölcsi érzékét, tisztességét, azt, hogy 1989 előtt az írók jogainak védelmezője volt, a kisebbség és a többség közötti kapcsolatért sokat tett. – Úgy látom, hogy ilyen emberek és írók mintha nemigen születnének napjainkban. Az a hely, amelyet Szilágyi István töltött be az irodalomban, a mi céhünkben és a romániai magyar közösségben, mindörökre üres marad – fogalmazott a Romániai Írók Szövetségének elnöke.

Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője emlékeztetett arra, hogy Szilágyi István nem csupán az időket és indulatokat formálta, de csatázott családért, intézményért, árvaságra szánt hitekért is. – Élet és mű egysége zárt, felénk nyitott egész. Az olvasók egymást követő generációinak a szeme előtt csiszolódik ilyenné – mondta. Hozzátette: mindez csak a történet egyik része, a másik már mi magunk vagyunk. 

Immáron nekünk kell csatázni: családért, intézményért, árvaságra szánt hitekért. Eljövendő tanárokért, szülőkért, akik könyvet, regényt adnak ifjak kezébe is

 – zárta beszédét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.