Ma ünnepli hatvanadik születésnapját a kiváló balettművész

Hatvan éve, 1964. március 31-én született Volf Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magántáncos, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház mesterművésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A tánc már egészen kisgyermekként, négyéves korában elválaszthatatlan része lett az életének.

Forrás: MTI2024. 03. 31. 10:00
Volf Katalin
Ma ünnepli hatvanadik születésnapját Volf Katalin táncművész Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táncművész 1982-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán, Menyhárt Jacqueline növendékeként. Még abban az évben balettművész oklevelet kapott az Állami Balett Intézettől, majd egy évet a Moszkvai Balettintézetben töltött, ösztöndíjasként.

A Magyar Állami Operaháznak 1983 óta tagja, 1985-től pedig vezető magántáncosa, majd balettmestere. Nagy sikerrel vendégszerepelt már Európa valamennyi jelentősebb balettszínpadán. Meghívást kapott egyebek mellett a legendás szentpétervári Kirov Balett együttesébe, fellépett Kanadában, a Távol-Keleten, Izraelben és az Egyesült Államokban is – olvashatjuk az MTI-n közzétett összefoglalóban.

Volf Katalin
A művésznő számos sikerdarab főszerepét eltáncolta (Fotó: Fortepan/Erdei Katalin)

Seregi László kifejezetten az ő számára készítette a Rómeó és Júliában a női címszerep koreográfiáját. Nagy sikerrel táncolta el Giselle-t, Mária hercegnőt A diótörőből, Aurórát a Csipkerózsikából, Kittyt az Anna Kareninából, Desdemonát A velencei mórból, Évát Az ember tragédiájából, Flaviát a Spartacusból vagy Odette/Odile-t A hattyúk tavából. Megküzdött a szerepekkel, a szerepekért, s megküzdött önmagával is, amikor egy színpadi baleset, majd az azt követő műtét után hosszú hónapokig lábadozott. Kitartása, szorgalma és dinamikus hozzáállása jó példa a fiatal balett táncosok számára

– tájékoztat a közlemény.

2015-ben óraadó oktatóként tért vissza egykori alma materébe, a Magyar Táncművészeti Főiskolára (a mai Magyar Táncművészeti Egyetemre). 2016-tól címzetes főiskolai tanár, 2017-től egyetemi adjunktus, majd docens. 2019-ben az intézmény művészeti vezetőjévé választották, 2023-ban pedig egyetemi tanári kinevezésben részesült.

Volf Katalin
Volf Katalin munkásságát számos díjjal jutalmazták (Fotó: Csudai Sándor)

Volf Katalin az egyik legsikeresebb és legtöbb elismerést kapott hazai balettművésznő. Nemzetközi balettversenyeken is kiemelkedő sikereket ért el: Amalfiban aranyérmet, Lausanne-ban bronzérmet szerzett. Munkássága elismeréseként 1988-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1991-ben Tériné-Horváth Margit balettmesteri díjjal tüntették ki. 1993-ban Oláh Gusztáv-díjat, 1996-ban érdemes művész címet, 1997-ben Philip Morris-balettdíjat kapott. 2000-ben – ifj. Nagy Zoltánnal megosztva – Kossuth-díjjal ismerték el, a klasszikus és kortárs balettrepertoár nagyszerű megformálásáért, illetve kiemelkedő művészi teljesítményéért. 

Ifj. Nagy Zoltánnal egyébként több darabban, köztük A fából faragott királyfiban, a Spartacusban, A diótörőben, a Rómeó és Júliában, a Szentivánéji álom című balettban is együtt táncoltak. 2008-ban a művésznőt a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották, majd 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át. 2015-ben a Magyar Állami Operaház örökös tagja lett, 2016-ban pedig megkapta az Operaház legmagasabb kitüntetését, a Mesterművész címet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.