Dicsőség a legkiválóbbaknak!

A délkelet-lengyelországi Przemyslben felavatták a helyi erőd első világháborús magyar védőjét, Fogarasi Tamásy Árpád altábornagyot ábrázoló falfestményt. Az ünnepségen részt vett Gerencsér Tibor főkonzul és Wojciech Bakun przemysli polgármester.

2024. 04. 06. 16:00
A magyar parancsnok, Fogarasi Tamásy Árpád képe az új falfestményen (Fotó: Grzegorz Janiszewski)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város Winna Góra nevű negyedében egy domboldali kilátópont közelében álló, 20. század eleji lakóház falára festett kép az egyenruhás altábornagyot ábrázolja, mellette egy ágyú, mögötte pedig magyar zászló látható. A kétnyelvű felirat a przemysli erődrendszer 

legkiválóbb seregteste, a magyar királyi szegedi 23. honvéd gyaloghadosztály parancsnokaként

említi Fogarasi Tamásy Árpádot. Az altábornagy 1914–1915-ben, Przemysl második ostromakor az erőd parancsnokhelyettese volt.
 

Miroslaw Majkowski, a przemysli erődrendszer körébe tartozó községek szövetségének elnöke újságíróknak elmondta: a falfestményt azon magyar katonák emlékének szentelik, akik az első világháború idején Przemyslben állomásoztak.


A falfestmény a második része egy ciklusnak, amely a przemysli erőd történetét és az ehhez fűződő kulturális hagyomány sokszínűségét mutatja be. A képsorozat alkotója Eliasz Dyrow, a délkelet-lengyelországi Jaroslawból származó művész.

Eliasz Dyrow dolgozik a festményen (Forrás: Facebook)


Przemyslben Európa egyik legnagyobb, a 19. század második felében emelt erődrendszere található, amely az első világháború idején megállította a Magyarország felé induló orosz seregeket. Az erődöt, amelyben 150 ezer ember, közöttük egy teljes hadosztálynyi magyar honvéd szolgált, háromszor ostromolták meg. Az oroszok 1915 márciusában 137 napos ostrom után bevették ugyan, ám 72 nap elteltével visszafoglalták a német és osztrák–magyar csapatok.

Borítókép: A magyar parancsnok Fogarasi Tamásy Árpád képe az új falfestményen (Fotó: Grzegorz Janiszewski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.